Nova poskupljenja zbog porasta akciza: Cigarete dobijaju novu cenu

nova poskupljenja
Foto: pixbay

Nova poskupljenja očekuju građane Srbije, od danas 1. jula 2020. godine.

Nova poskupljenja prouzrokovana su porastom akciza. Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara ove godine, ali je odložena za 1. jul.

Građani mogu očekivati poskupljenja naftnih derivata, alkoholnih pića, kafe, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigareta i cigarilosa. 

Što se cene goriva tiče, očekuje se da povećanje iznosi oko jednog dinara. Namet na benzin je 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok su akcize za gas 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.

Ostali proizvodi imaće blagi porast cena. Pojedina žestoka pića biće skuplja za 2,5 dinara po litru, a pivo za 50 para. Cigarete će svoju cenu promeniti za 10 dinara naviše.

Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, zatim je odložena za 1. jun, da bi poslednjom odlukom Vlade povećanje akciza pomereno je za 1. jul 2020. godine. One su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa se očekuje da povećanje iznosi oko jednog dinara.

Dostava hrane u Nišu