Odlukom Vlade u Srbiji od 1. jula porast akciza na gorivo

Povećane akcize na gorivo

Poslednjom izmenom Zakona o akcizama, Vlada republike Srbije, donela je odluku da uvećane akcize na gorivo važe od 1. jula.

Primena novih akciza trebalo je da počne 1. februara, zatim je odložena za 1. jun, da bi poslednjom odlukom Vlade povećanje akciza pomereno je za 1. jul 2020. godine. One su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa se očekuje da povećanje iznosi oko jednog dinara.

Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45, prenosi luftika.rs.

Dizel u Srbiji pojeftinio je od početka godina, što je posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu, pa je njegova cena u maju bila 132 dinara. Poređenja radi, u januaru 2020. godine litar dizela koštao je nešto više od 164 dinara. Uprkos ovom pojeftinjenju, cena goriva u Srbiji najskuplja je u celom regionu.

Novi, odnosno usklađeni iznosi akciza prema Zakonu, obuhvataju derivate nafte, biogoriva i biotečnosti.Akcize se odnose i na alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose.

Exe-Net