Gorivo u Srbiji sve jeftinije, ali još uvek najskuplje u regionu

Nafta

Kriza koju je izazvao korona virus oseća se i na naftnim tržištima,pa je cena niža nego ikada. U Srbiji je cena benzina pala ispod 130 dinara, a dizela ispod 140. Postavlja se pitaje da li će pojeftiniti još?

Ponedeljak, 20. april 2020, upisao se u istoriju kao datum gde je cena američke lake nafte dotakla dno – barel je koštao minus 37 dolara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, objasnio je da situacija nije toliko drastična, pošto je poslednjeg dana kada se naftom trgovalo, u petak cena bila 18 dolara, a u utorak 14.

Prema njegovim rečima, cena u minusu je bila anomalija izračunavanja kotacija pa je došlo do negativne cene ugovaranja za maj. Objašnjava da nas, više treba da brine cena brenta, referentne nafte za Evropu, koja se “srozala” na 30 dolara, i da je to neizdrživa cena za ceo sistem.

Uzrok niske cene nafte kako on govori jeste potres na naftnom tržištu, te je i posledica dve stvari.

Prva je rat na naftnom tržištu, koji je nastupio kad je Saudijska Arabija zatrpala trižište naftom koja nikom ne treba.

Drugi razlog je dramatični pad potražnje zbog pada privredne aktivnosti.

I kad se to sudari, dobija se plus berzanski špekulanti koji fingiraju potražnju.

Cena goriva u Srbiji

Prema Mićovićevim rečima, na pumpama u Srbiji benzin jutros košta 129,40 dinara, a dizel je ispod 140. Napominje da se cena goriva menja svakog dana i da će se potres odraziti i na pumpe u Srbiji. Da će cena biti niže nego ikada napominje i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Navodi da od 129 dinara za benzin, 47 dinara ide naftnom sekteru, a 82 dinara su državni zahvati.

Međutim, Mićović postavlja pitanje je da li država može da da doprinos da cena goriva bude niža. A opet državi novac treba više nego ikada. Potražnja za gorivom u Srbiji se od početka marta do početka aprila prepolovila, te i dodaje da se u Evropi pokrenulo pitanje koje će rafinerije moći da rade dalje.

Autor: J.Š