Nišville obeležava 10. Svetski dan džeza: Pripremljen kvalitetan program za sve ljubitelje džeza

10 svetski dan džeza
JAIN Jazz Nišville Band . Foto: Zoran Ćirić

U petak, 30. aprila obeležava se jubilarni 10. Svetski dan džeza. Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti ovaj dan, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji 10. Svetski dan džeza biće održan matine program sa početkom u 13 časova, na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi. Nastupiće dva jazz satava: „ROJAZE Nišville Jazz Band“ – osmoro mladih muzičara. Oni su učesnici međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije. Drugi sastav je  „TAKESHI & Friends“, koji predvodi japanski gitarista Takeshi Suda, uz pratnju niških eminentnih jazz muzičara.

Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ove koncerte uživo putem direktnog prenosa na internetu preko svojih kompjutera, tableta i smart telefona. Program će biti dostupan na linku Nišville televizije.

U slučaju lošeg vremena, program će se održati u holu sa postavkom instrumenata u samom Nišville Jazz Muzeju.

Takođe, na programu Nišville radija u istom terminu u petak, 30. aprila od 13 časova biće upriličen poseban program. Program su za muzičke sladokusce pripremili rezidenti Nišville Midnight Jazzdance bine:

“NiSu Brothers” – Milan Saitović Jazzysad (DJ Master Flow) i Dejan Šobot – DJ Loptica. Oni će za slušaoce Nišville radija birati i puštati kvalitetnu plesnu džež muziku iz celog sveta koju ćete moći online slušati na linku Nišville radija.

Poslednji dan aprila proglašen je pre deset godina od strane UNESCO-a, na inicijativu Herbija Henkoka, za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.