Projekat ROJAZE: Romi džeziraju (kreativnom) Evropom

rojaze

Uprkos teškoćama izazvanim pandemijom, pre svega kada je reč o putovanjima – ove sedmice je u Nišu održan pripremni sastanak projekta ROJAZE (Roma jazzing Europe).

Projekat ROJAZE je podržan od EU programa “Kreativna Evropa”. Zajednički ga organizuju i realizuju festivali : “Welcome in Tziganie” (organizacija  “L’ Air des Balkans” –  Seisan u Francuskoj), “Balkan Traffic” (organizacija “100 Valises” -Brisel, Belgija) i Nišville (Nišville Fondacija – Niš, Srbija).

 Sastancima su prisustvovali direktori svih festivala. U sklopu ovog susreta, u Nišville jazz muzeju u niškoj Tvrđavi održana je i press konferencija na kojoj su novinarima predstavljeni osnovni detalji projekta.

S obzirom da oba partnerska festivala Nišvilla čak i većinu svojih programa baziraju na romskoj muzici, direktori Florian Calvez i Nicolas Wieers su izrazili želju da obiđu spomenik Šabanu Bajramoviću, uz konstataciju da je to uz spomenik Džangu Renartu u Francuskoj, jedini spomenik u svetu nekom romskom umetniku.

Nicolas Wieers i Florian Calvez ispred spomenika Šabanu Bajramoviću

Između ostalog, na sastancima je dogovoreno da i muzičari iz Francuske i Belgije pripreme nekoliko kompozicija iz opusa Šabana Bajramovića. 

Opšti cilj projekta je da se olakša kreativnost i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara. Da ih poveže sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla. Cilj projekta je i da razvije različite nivoe međukulturnog dijaloga, međukulturne saradnje i prekograničnog kretanja, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju.

Takođe, uključivanjem romske i neromske muzičke omladine (18-32 godine) iz ove tri zemlje povećaće se interkulturalni dijalog i svest o bogatstvu različitih romskih etničkih grupa i njihovom kulturnom uticaju naevropsku džez muziku. Organizovanje kulturnih događaja zasnovanih na bogatstvu različitog romskog uticaja na evropsku džezmuziku ojačaće evropsko osećanje pripadnosti romske i neromske omladine iz Francuske, Belgije i Srbije. Oni će i povećati svest da kultura predstavlja suštinski deo evropskog identitetskog mozaika kojem svi oni teže.

Tokom 24 meseca trajanja,  projekat “ROJAZE” će tokom “dva kruga” okupiti po osam mladih muzičara romske ali neromskih nacionalnosti  iz svake zemlje. Odnosno 24 tokom prvih 12 meseci i još 24 tokom druge godine realizacije.  Mladi muzičari iz svake zemlje će uz superviziju muzičkih koordinatora , svako u svom gradu uvežbavati svoj program, ali i kompozicije koje će svi zajedno izvoditi tokom okupljanja.

Na sastancima u Nišu je dogovoreno da se (desetodnevna) okupljanja svih učesnika (koja podrazumevaju zajedničke probe i nastupe) dogode u vreme trajanja festivala u ovim gradovima.

S obzirom na to da se festivali u Francuskoj i Belgiji održavaju tokom aprila, zbog još uvek neizvesne situacije oko pandemije prvo (i praktično jednino) ovogodišnje okupljanje dogodiće se na Nišvilu, sredinom avgusta.

Tokom sledeće godine ista ekipa muzičara će se okupiti tokom proleća u Francuskoj i Belgiji. Novi krug sa 24 nova muzičara počeće ponovo na Nišvillu 2022. Projekat će biti završen okupljanjima i nastupima na festivalima u Belgij i Francuskoj 2023. godine.