Građani pokrenuli peticiju za veću bezbednost u saobraćaju

bezbednost u saobraćaju
Foto: Agencija za bezbednost u saobraćaju,ilustracija

Česte saobraćajne nesreće uzrokovane nasilničkom vožnjom koje za posledicu imaju smrtne ishode, razlog su pokretanja peticije građana za veću bezbednost učesnika u saobraćaju. Traže da pojedine odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika budu izmenjene, odnosno da kazne budu pooštrene.

Nakon tragedije u Nišu, kada su 4. januara na Bulevaru Medijana u saobraćajnoj nesreći stradali pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (47), javnost u Srbiji se ujedinila i počela borbu za bezbedniju Srbiju.

Osećaj nesigurnosti, straha, zbog sve češćih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, zabrinutosti za decu i nezadovoljstvo zbog blage kaznene politike za krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja, naveli su građane da pokrenu inicijativu za izmenu određenih članova Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Prema pisanju “Politike, građanima Niša, a potom i drugih gradova Srbije, u ovoj borbi priključio se i Savo Bojanić, otac tragično nastradale Andree Bojanić, koju je Aleksandar Mitrović 18. jula 2013. godine udario kolima u Ustaničkoj ulici u Beogradu i koja je od zadobijenih povreda preminula.

Njegovi punomoćnici Danko Cvejić i Nenad Janković, kako kažu za „Politiku”, „pravno su uobličili” predloge oca nastradale devojke i ostalih građana nezadovoljnih zakonskim rešenjima i sve zainteresovane pozvali da potpišu peticiju za izmenu dvaju zakona.

Peticija se za sada može potpisati na internetu, a planiran je da njeno potpisivanje uskoro bude organizovano i na više punktova širom Srbije.

“Kada je inicijativa pokrenuta, Savo Bojanić nije želeo da mladić koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula njegova ćerka bude strože kažnjen, nego da spreči da ijedno dete više strada u saobraćajnim nesrećama. Njegov cilj je da zaštiti najpre decu učesnike u saobraćaju, a potom i sve ostale” kaže Danko Cvejić, jedan od punomoćnika Save Bojanića, za Politiku.

Inicijativom za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) na putevima, predloženo je da se opšte ograničenje brzine u naseljenim mestima, na deonicama gde je to neophodno, sa 50 kilometara na čas smanji na 30. Takođe je predlaženo da se na auto-putevima, na deonicama gde je to nužno, sa dosadašnjih 130 brzina ograniči na 100 kilometara na čas.