Nišlije osvojile najviši vrh Evrope i Rusije: Sutra kreću na Mon Blan

Nenad Stojanović i Slobodan Vasković; Foto: PD
Nenad Stojanović i Slobodan Vasković; Foto: PD "Preslap"

Dvojica junaka Planinarskog društva “Preslap” i Grada Niša, Slobodan Vasković Vaske i Nenad Stojanović Ujče bili su deo ekspedicije na Elburs, od 25. juna do 5. jula 2018. godine.

Zoran Pavlović Paća: Foto: PD "Preslap"
Zoran Pavlović Paća,: Foto: PD “Preslap”

Ekspediciju je vodio Zoran Pavlović Paća, najbolji sportista juga Srbije poslednjih nekoliko godina i najbolji planinarski vodič u Srbiji svih vremena. On je bio peti put kao vođa ekspedicije na Kavkazu i uspeo je da izvede svoju “družinu snova” na krov evropskog kontinenta, a šesti put je uopšte zakoračio na ovaj surovi vrh, san svih evropskih planinara.

Slobodan Vasković Vaske popeo se na Elbrus, 5642 m, najviši vrh Evrope i Rusije. Nenad Stojanović Ujče došao do prevoja na 5300 metara.

Slobodan Vasković, 1. jula 2018.godine, u čini se nikad težim uslovima na Elbrusu je izdržao nalete vetra, brzine i do 120 km/čas, borio se sa polarnom hladnoćom, sačuvao prisebnost, psihičku stabilnost i postepeno, u beskrajnom nizu koraka, izašao na mesto odakle se cela Evropa može gledati sa visine.

Slobodan Vasković novi clan svetskog kluba "7 summits"; Foto: PD "Preslap"
Slobodan Vasković novi član svetskog kluba “7 summits”; Foto: PD “Preslap”

Slobodan Vasković novi je član svetskog kluba “7 summits” i 17. planinar iz Niša koji se za u poslednjih pedeset godina popeo na Elbrus. Od njih 17, dvojica su članovi Planinarskog društva “Preslap”.

Polazak na drugu aklimatizaciju; Foto: PD "Preslap"
Polazak na drugu aklimatizaciju; Foto: PD “Preslap”

“Veliki uspeh za naše Društvo, a možemo samo biti još i bolji i ići neprestano napred. Sve čestitke zaslužuje i Nenad Stojanović, koji je sa 58 godina života bio ubedljivo najstariji član ekspedicije, ali dostići visinu od 5300 metara, to je uspeh i za znatno mlađe planinare. Čestitamo i našem prijatelju Saši Stevanoviću iz Aleksinca, koji je uz Ujčeta odustao na završnom usponu, ali što se nas tiče, svi oni su osvojli Elbrus, svi oni su osvojili naša srca”, navode u PD “Preslap”.

Foto: PD "Preslap"
Foto: PD “Preslap”

Na ekspediciju su krenula 23 planinara iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore. Aklimatizacija je izvršena na vrhu Piket 11 (3470 m), posle toga Paća je učesnike prebacio do Garabašija (3850 m), odakle je izvršen aklimatizacioni uspon do 4600 m.

Iz baznog kampa Prijut (4060 m), izvršena je aklimatizacija do 5050 metara, a posle dana odmora, 1.jula izveden je i završni uspon na Elbrus.

Izlazak na Elbrus; Foto: PD "Preslap"
Izlazak na Elbrus; Foto: PD “Preslap”

Sledeće akcije Planinarskog društva “Preslap”

Miroslav Dokman od 11 do 20. jula učestvuje na ekspediciji Zorana Pavlovića Paće na Alpima na kojoj je glavni cilj uspon na Mon Blan (4810 m), najviši vrh Alpa i zapadne Evrope.

Foto: PD "Preslap"
Foto: PD “Preslap”

Od akcija iz narednog perioda, izdvajamo šesti međunarodni uspon “Vlasina 2018” na planini Čemernik u subotu, 14. jula 2018. godine, dvodnevnu visokogorsku akciju na planini Pirin u Bugarskoj, u subotu i nedelju, 21/22. jula 2018. godine i peti tradicionalni uspon na Radan planinu u čast Ivana Kosančića, u subotu, 28. jula 2018. godine.

Približava se i održavanje velike akcije Planinarskog društva “Preslap”, uz podršku opštine Svrljig – obilazak Prekonoške pećine i prelazak Niševačke klisure, u subotu, 4. avgusta 2018. godine.

Dostava hrane u Nišu