Niški zatvorenici nagrađeni za parkovski mobilijar na međunarodnom sajmu

u niškom KPZ-u
KPZ NIš, zatvor Foto: Ministarstvo pravde

Na 28. Međunarodnom sajmu hortikulture “Beoplantfair” u Beogradu, kazneno-popravni zavod u Nišu je dobio priznanje za svoj dizajn parkovskog mobilijara, koji su napravili zatvorenici.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija navodi da su posetioci bili zainteresovani za ljuljaške, vrteške i klackalice za decu koje su napravljene u niškom zatvoru.

Na Međunarodnom sajmu hortikulture “Beoplantfair” u Beogradu, pored kazneno-popravnog zavoda u Nišu, učestvovali su i drugi zatvori iz Srbije, poput Zabele, Sremske Mitrovice, Sombora, KPZ za žene u Požarevcu, KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, koji je takođe dobio priznanje za sezonski cvetni rasad.

Niški zatvor je predstavio parkovski mobilijar, ali i druge baštenske komade poput ljuljaški, vrteški, klackalica i baštenskog nameštaja. Pored cveća, zatvorski proizvodni pogoni su takođe predstavili PVC stolariju, uključujući vrata, prozore i panelne kontejnere.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija istakla je da su proizvodni pogoni u zatvorima namenjeni obukama osuđenika, kako bi im se pomoglo da se što lakše resocijalizuju i zaposle nakon izdržavanja kazne. Sertifikati ne sadrže oznaku zavoda kako bi se izbegla stigmatizacija.

Global Digital Clinik