Niški učenici glasaju za Nagradu mlade filmske publike

Nagrada mlade filmske publike širom Evrope, prvi put u Nišu
Nagrada mlade filmske publike širom Evrope, prvi put u Nišu

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA) biće održana 6. maja simultano u 36 zemalja, a u Srbiji će prvi put biti organizovana u Nišu.

Mlade Nišlije i Nišlijke, uzrasta od 12 do 14 godina, istovremeno će sa vršnjacima u Briselu, Berlinu, Beču, Rimu, Pragu, Luksemburgu, Amsterdamu, Atini, Bratislavi, Barseloni, Londonu i drugim gradovima, gledati nominovane filmova i glasati za svoje favorite.

Filmovi koji će se boriti za naklonost mladih na celom kontinentu su švajcarsko-italijanska koprodukcija “Devojčica u letu” (Girl in flight) , finski “Revolucija drvenog konjića” (Hobbyhorse revolution) i francuski “Vale” (Wallay).

U pauzama između projekcija, učenici i učenice niških osnovnih škola će uz stručne moderatore – profesionalce iz sveta filma, učestvovati u panel diskusijama i radionicama koje za cilj imaju da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje.

Nakon poslednje projekcije, mladi žiri će glasati za najbolji film prema sopstvenom izboru, a vrhunac događaja biće večernja ceremonija tokom koje će mladi prezenteri organizatorima u Erfurtu uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom izbora Pesme Evrovizije.

Nagradu mlade publike (EFA Young Audience Award) ustanovila je pre sedam godina Evropska filmska Akademija, a Srbija je deo tog projekta od njegovog osnivanja.

Nakon mladih Beograđana i Novosađana, čast da učestvuju u tom prestižnom događaju imaće osnovci u Nišu, u organizaciji programa Slobodna zona Junior i lokalnih partnera – Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskipom Cineplexx Niš i pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.