Niški kardiolozi novom metodom ugradili najmanji pejsmejker na svetu

pejsmejker

Nakon današnjeg, potpuno novog operativnog kardiološkog zahvata ugradnje najmanjeg pejsmejker uređaja na svetu, kod pacijenata koji, zbog određenih zdravstvenih komplikacija, ne bi mogli da dobiju ovakav vid srčane potpore na već tradicionalan, hirurški način, otpočela je, kako kažu stručnjaci, nova era kardiologije u niškom Univerzitetskom Kliničkom centru.

Mikro pejsmejker, veličine omanje kapsule, danas je novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju, uspešno ugrađen dvojici pacijenata, čime im je, kako su objasnili operatori, umnogome poboljšan kvalitet života i to bar za narednih deset godina.

Na Klinici za kardiologiju Univezitetskog Kliničkog centra Niš, prvi put je urađena implantacija novog tipa pejsmejkera, tzv. mikro pejsmejkera, koji je za razliku od klasične metode sa operativnim rezom, pacijentima ugrađen transkateterskim pristupom.

Prema rečima prvog čoveka niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, prof. Dr Zorana Perišića, ovo je samo još jedan dokaz, da vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog, ili dva centra u državi i da je cilj, da lekari ove najveće zdravstvene ustanove južno od prestonice, ne prate sve ono što se dešava samo u Beogradu, nego itekako i u Evropi i svetu.

– Procedura kojoj ste upravo prisustvovali, je po prvi put u Nišu, ugradnja pejsmejkkera, veštačkog vodiča srčanog ritma, transvenskim putem, bez otvaranja grudnog koša, preko femoralne vene. To je sa mnogo manje trauma za pacijenta , bez rizika infekcije, a minijaturizacija je konačni cilj ove procedure, gde je ugrađen aparat koji se ne vezuje žicama i nema neke druge tehnologije, sem golog aparata, koji je svega 0.8 kubika i težak nešto manje od 2 grama, istakao je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš i pojasnio da ovaj, novi aparat, ima podjednako dugačak vek trajanja baterija, kao i klasičan pejsmejker. – Sve ovo znači da ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji i daćemo sve od sebe da tako bude i ubuduće, dodao je Perišić.

Da je u pitanju zaista poseban pristup, koji se razlikuje od klasičnih intevencija, objasnio je i doc. dr Tomislav Kostić, rukovodilac Klinike za kardiologiju niškog UKC-a.

– Ja sam posebno ponosan što smo nakon Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, RFZO i Uprave UKC Niš, mi odmah krenuli sa uvođenjem ove procedure kod nas i što imamo tu mogućnost, da takvu vrstu uređaja dobijemo, pre svega u korist naših pacijenata. To je još jedan dokaz da naša Klinika prati sve trendove u Evropi i svetu, kada je u pitanju moderna tehnologija danas i jednostavno sve ono što se ugrađuje u svetu, ugrađujemo i mi ovde na Klinici, na šta smo svi posebno ponosni, izjavio je rukovodilac kardiološke klinike dr Kostić.

Na niškoj Klinici za kardiologiju, u toku ove godine, do danas, ugrađeno je čak 665 uređaja, što je, prema rečima stručnjaka, svrstava u veliki regionalni centar i odmah nakon KCS, jedan od najvećih centara u Srbiji.

Global Digital Clinik