“Bogat program” za gradsku slavu

Foto: Grad Niš

Obeležavanje slave Grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena počinje 31. maja i trajaće do 4. juna. Iz rukovodstva grada navode da je pripremljen bogat program koji je usvojio Organizacioni odbor, kao i da će  prisustvovati 12 stranih delegacija.

Slava Grada Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena počeće 31. maja Svetom liturgijum i parastosom čegarskim junacima kod spomenika Ćele kula, a u 11.00 sati biće održana državna ceremonija obeležavanja Čegarske bitke. Istog dana na platou ispred Beogradske kapije u 21 sat prvi put će u vreme slave biti izvedena opera „Toska“ Đakoma Pučinija.

U nedelju, 2.juna u 17.00 sati u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene održaće se praznično bdenije uoči slave i Carsko veče kao i svečana slavska litija.

Sveta aehijerejska liturgija biće održana na sam dan slave, a u 19.30 sati na arheološkom nalazištu Medijana i svečana akademija povodom gradske slave.

“Za obeležavanje slave pripremljen je bogat kulturno umetnički program, nastup horova, dva koncerta, Ace Pejovića i Danice Crnogorčević, nastup folklornih ansambala i plesnih grupa, promenadni nastup Vojnog orkestra Niš Kopnene vojske. U okviru gradske slave održaće se i tradicionalno Palilulsko veče. U slavskom programu učestvuje i 5.000 mališana iz niških vrtića programom na stadionu „Čair“”, navode na sajtu Grada Niša.

Uz brojne kulturne sadržaje tradicionalno će biti održan naučni skup „Niš i Vizantija“.

Svaka gradska opština imaće svoj dan i svoje aktivnosti koje će sprovoditi, a koje će biti besplatne za građane.

Global Digital Clinik