Niška “Naisa” jedini predstavnik Srbije u osmini finala EHF Evrokupa

niška naisa
Foto: ŽRK "Naisa"

Niška “Naisa” ponovo je u završnici jednog evrokupa  jedini preostali predstavnik Srbije.

U osmini finala EHF Evrokupa niška “Naisa” će Srbiju i svoj grad reprezentovati u dvomeču sa ekipom Malage, osvajačem Superkupa Španije. Obe utakmice biće odigrane na jugu Španije, na poznatoj rivijeri Kosta del sol.

“Naisin odlazak u Andaluziju je sve, samo ne turistički”, navode iz kluba.

ŽRK Naisa ima ozbiljnog protivnika, osvajača Super kupa Španije. Protivnik srpske ekipe, Rinkon Fertilidad Malaga, nakon 6 odigranih kola nalazi se na 2.mestu španske elitne divizije “Divison de Honor”. Ovaj klub ima 5 pobeda i jedan porazom. Do osmine finala Evrokupa su stigle preko ekipe Valura sa Islanda i Nojštada iz Austrije koji su elimiisale sa dve ubedljive pobede 33-17 i  31-15.

Naisa se u osminu finala plasirala preko Čaira iz Severne Makedonije i Azeriola iz Azerbejdžana. Trenutno je lider na tabeli Super lige Srbije sa svih 6 pobeda.

Otežavajuće su okolnosti što je prethodna utakmica odigrana pre više od 2 meseca i što su u međuvremenu igračice bile u izolaciji zbog koronavirusa. S obzirom na to da je hala “Čair” kovid bolnica, treniralo se u hladnoj sali OŠ “Mika Antić”. To, po rečima trenera Ljubomira Obradovića, predstavlja hendikep. Hendikep je i činjenica da nije bilo moguće doći do sparing partnera, pa su trening utakmice igrane sa juniorima Železničara.

Niška Naisa, međutim, u Španiju ne putuje sa “belom zastavom”. Hemija u ekipi je na visokom nivou, a to je u ovakvim utakmicama od izuzetne važnosti. “Pokazale su rukometašice Naise u prethodnom periodu da imaju kvalitet i da mogu mnogo”, ističu iz kluba.

Zadovoljan sam kako smo radili u prethodnom periodu. Skenirali smo protivnika i daćemo sve od sebe da obradujemo ljubitelje rukometa u Nišu i Srbiji”, kaže trener Obradović.

U odnosu na ekipu koja je okončala kalendarsku 2020. godinu Naisa je jača za perspektivnog levog beka, 20-godišnju Tijanu Simatović. Ona će biti u protokolu za meč sa Malagom, a ambiciozna uprava radi na tome da se Naisi priključi i makar još jedna levoruka igračica na poziciji beka. Ta akvizicija će, u svakom slučaju, sačekati početak prvenstva.

U timu vlada pobednička atmosfera koju dočarava kapitenka Marija Filipović.

Zaista u sjajnom raspoloženju dočekujemo susret sa ekipom Malage. Potpuno smo spremne i mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe kako bi bile uspešnije u dvomeču.”

Zdravstveni bilten je jako dobar. Sitne povrede su sanirane, a igračice su potpuno rehabilitovane nakon preležane korone. Odrađeni su svi pregledui i snimanja i po rečima fizioterapeuta Milene Ivanović, igračice orne i zdrave dočekuju nastavak takmičenja u Evrokupu.

Ističu izuzetnu podršku  države koja je stigla kroz Program podrške  sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Covid-19. “Da nije tih sredstava i podrške samih članova Uprave kluba, put Malage se ne bi  ni krenulo i ekipa bi morala da istupi iz takmičenja“, kaže predsednik kluba Miloš Stojanović.

Ističu i svoju zahvalnost Rukometnom savezu Srbije, i novoj predsednici Mileni Delić.

“Nova predsednica i Savez su za celokupnu ekspediciju Naise obezbedili PCR testiranje i pokrili troškove boravka u Beogradu, termine za trening u hali Slodes, kao i prevoz do aerodroma. Ovom prilikom se  javno zahvaljujem na velikoj pomoći i obećavam da će devojke ostaviti srce na terenu i da ćemo srpski rukomet reprezentovati na najbolji mogući način”, dodaje predsednik Naise.

Naisa za Malagu, na dvomeč 1/8 finala EHF Evrokupa putuje u petak, 15. januara. Utakmice su na programu 16. i 17. januara, a moći će da se prate preko video linkova.

 

Dostava hrane u Nišu