Niš obeležava 209 godina od boja na Čegru

Polaganje venaca na Čegru; Foto: GO Pantelej
Polaganje venaca na Čegru; Foto: GO Pantelej

Grad Niš i resorni odbor Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, u ime Vlade Republike Srbije, obeležili su 209. godišnjicu boja na Čegru na Spomen kompleksu Čegar.

U skladu sa nacionalnim kalendarom značajnih istorijskih datuma ova godišnjica obeležena je odavanjem najviših vojnih počasti i polaganjem venaca na spomenik čegarskim junacima u okviru državne ceremonije.

Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Nišavskog okruga, Grada Niša, Gradske opštine Pantelej, Vojske Srbije i policije.

U boju sprotiv daleko nadmoćnijih Turaka, koji se odigrao 31. maja 1809. godine na brdu Čegar, kod sela Kamenica, nadomak Niša, svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić.

Pošto nije moga da pobedi brojniju tursku vojsku koja je prodrla u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta.

U eksploziji su stradali svi srpski vojnici i mnogo Turaka. U znak odmazde turski paša je naredio da se od lobanja 952 mrtva srpska vojnika sagradi kula.

Ćele kula, jedinstvena u svetu, svrstana je u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i godišnje je poseti od 30.000 do 50.000 ljudi.

Zvaničnoj ceremoniji u kompleksu spomenika na Čegru prethodio je pomen čegarskim junacima, a u Spomen kapeli Ćele kula služila se sveta liturgija i parastos junacima Čegarskog boja.

Liturgiju u dovrištu Ćele-kula služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije.

Prvo obeležje mesta na kome je bila Čegarska bitka podignuto je 4. jula 1878. godine sa natpisom: „Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš.“

Današnji spomenik u obliku kule – simbola vojnog utvrđenja – podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine.

Liturgiju u dvorištu Ćele-kula služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije
Liturgiju u dvorištu Ćele-kula služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Gospodin Arsenije; foto: Grad Niš

U polukružnoj niši spomenika na Čegru postavljeno je 1938. godine bronzano poprsije Stevana Sinđelića.

Foto: Grad Niš

Obeleževanje godišnjice boja na Čegru, počinje nedelja proslave gradske slave Niša, Svetog cara Konstantina i carice Jelene.