Niš je uvek imao svoje novine

Stara Srbija

Istorija štampe, odnosno novina, u Nišu počela je 1884. godine kada je izašao prvi broj “Niškog vesnika”, štampara, knjižara i izdavača Koste Čendeša.

List je štampan u njegovoj, opet prvoj u Nišu, štampariji koja je počela da radi godinu dana ranije. A istorija niškog novinarstva počela je mnogo ranije, 1871. godine sa Todorom Stankovićem, rođenim u Azbresnici kod Niša, koji je prvi novinar iz ovih krajeva. Školovan u Carigradu, živeo je jedno vreme u Nišu, a zatim i Prizrenu, gde je kao dobar poznavalac turskog jezika bio u Redakciji lista “Prizren” kao prevodilac sa turskog na srpski. Kasnije se ponovo vratio u Niš i bio poznati borac za nacionalno oslobođenje. Tako je počela istorija štamparstva, novina i novinarstva u Nišu.

Stara Srbija

Za prve niške novine “Niški vesnik” Dragoljub Ž. Mirčetić, istoričar i publicista, u svojoj knjizi “Niška štampa 1871 – 1971. istorijsko-bibliografski prilozi” kaže: “To je prvi i najstariji list u Nišu, i uopšte u novooslobođenim krajevima Srbije. Izlazio je počev od 1884. godine. Njegov izdavač Kosta Čendeš, štampar i knjižar, ima nesumnjivo velike zasluge u kulturnoj istoriji Niša. Bio je pokretač i štampar ne samo ovog, već i nekih drugih niških listova, a bio je i inicijator veoma plodne izdavačke delatnosti u Nišu.”
Posle “Niškog Vesnika”, u Nišu su 1885. godine počele da izlaze “Niške novine” istog izdavača. Bez političkih pretenzija donosile su privredne i vesti iz kulture, tek po koji politički oglas ili vest bez komentara, a najviše je bilo priloga iz kulture i književnih tema. Po oslobođenju Niš je počeo da radi na svom kulturnom preporodu i napredovanju. Pored ostalog, počinje se i na žurnalistici. Dnevni listovi počeli su u Nišu još u prvoj deceniji.
SlobodaMeđutim, termin “dnevni listovi” u to vreme nije značilo što i danas-svakodnevno izlaženje novina, već jednom ili najviše dva puta nedeljno. Posle “Niškog vesnika” i “Niških novina”, pojavili su se 1886. godine “Zrak”, “Narodne novine” i “Slava”, zatim 1888. “Ivanjsko cveće”, pa 1889. “Sloboda” i “Stara Srbija” u kojoj je sarađivao poznati književnik i profesor niške gimnazije Stevan Sremac, a 1890. godine izlazila je “Niška zastava”, “Saobraćajni glasnik” i “Istina”.
Srbadija
Novih listova nije bilo 1891. i 1892. godine, ali je 1893. godine izašlo čak pet listova, “Nišlija”, “Odbrana”, “Niška sloga” i “Protiv zla”. “Sinđelić” se pojavio 1894. godine, a 1895. “Opštinske novine” i “Elektrika”. Godine 1897. izašli su listovi “Oglas” i “Vardar”, “Istina” 1898. a “Glas” 1899. U 1900. godini je izašlo nekoliko listova i to “Bogoslovski arhiv”, “Glas eparhije niške”, “Niške novosti” i “Niški glasnik“. Te godine je zaživeo i poznati niški časopis “Gradina” koji je za “Niški glasnik” i “Niške novosti” pisao “da ne zaostaju iza sličnih beogradskih listova”. Tako je pred kraj devetnaestog veka izgledala niška novinska scena. To je i razumljivo jer je Niš, po oslobođenju, od učmale kasabe pod Turcima krupnim koracima krenuo mnogo čemu – prosveti, kulturi, razvoju zanatstva, privrede, industrije, trgovine i bankarstva, politike, kao centar novooslobođenih krajeva, ka Beogradu i Evropi.  I u dvadesetom veku Niš je nastavio svoj ubrzani razvoj, a štampa i novine su taj razvoj svesrdno pratile. Svake godine je izlazilo po nekoliko listova. A, ugledni srpski profesor i naučnik dr Jovan Skerlić, u svom referatu “Istorijski pregled srpske štampe 1791 – 1911. godine” na Desetom kongresu slovenskih novinara u Beogradu 1911. godine posvetio je značajnu pažnju Nišu kao drugom gradu u Srbiji po broju dnevnih (kako se onda govorilo) i periodičnih listova. Taj trend je nastavljen i između dva svetska rata kada je u u Nišu pokrenuto 69 listova. Posle Drugog svetskog rata, niška štampa doživljava novi preporod i uspon. Od “Glasa slobodnog Niša”, koji se pojavio tri dana po oslobođenju 1944. godine i “Narodnog lista” koji je nastavio da izlazi, pa sve do “Narodnih novina” koje su od 1971. godine jedini dnevni list koji izlazi u Srbiji južno od Beograda.
Samouprava
U ovom periodu, do kraja devedesetih godina minulog veka, razvila se raznovrsna štampa: privredna, radnička, fabrička, školska, dečja, kulturna, sportska, humoristička … Od prvog niškog lista “Niškog vesnika” prošlo je više od jednog veka, u Nišu su se novine pojavljivale i gasile, živele po nekoliko brojeva, nek opstajale po više godina, ali za ovih 120 godina Niš je UVEK imao svoje novine
Za Ej Dzej …..
Izvor: Niški vesnik (mart 2004)
Wikipedia
          Priredio na stranici: Novaković Č. Milan
Exe-Net