Niš dobija ruske digitalne navigacione mape? Google na zapadu, Yandex na istoku

Yandex stiže u Niš
Yandex stiže u Niš

Ruska tehnološka i IT kompanija Yandex predstavila je u Nišu softverski proizvod koji bi Nišlijima ali i domaćim i stranim posetiocima grada mogli da provere lokaciju i brzinu kretanja autobusa ili taksija ili gde je i kada potrebno da promene prevoz ili nađu parking kako bi stigli do željenog odredišta.

Digitalne navigacione mape grada i softver za upravljanje javnim prevozom

Za tri meseca ruska IT kompanija će za Niš besplatno uraditi nekoliko aplikacija: za taksi prevoz, parking, gradski prevoz i navigaciju, rečeno je na javnoj prezentaciji u Nišu.

Kragujevac je sa ovom kompanijom već potpisao Memorandum o saradnji.

Ono što razlikuje ovu platformu od drugih je što se izrađuje u saradnji sa lokalnim samoupravama i što građani sami mogu da popunjavaju unose podatke kada bude gotova mapa saobraćajnica, putne infrastrukture, ustanova u gradu.

U unošenju podataka uglavnom učestvuju mladi, srednjoškolci i studenti, kao i Yandex-ovi kartografi, a sistem proverava podatke i verifikuje ih pre unosa u mape, ističu kreatori ove aplikacije.

Prema statističkim podacima, ruski Yandex je danas četvrta po veličini internet kompanija na svetu, a veliki uzlet na tržištu ostvarila je početkom druge decenije ovog veka.

U 2011. Yandex je imao oko 11,5 miliona korisnika svojih navigacionih mapa, a te godine samo od marketinga i reklama zaradio je 1,3 milijarde dolara.

Yandex-ova internet stranica najpopularnija je na ruskom govornom području, na kojem 55 odsto korisnika pretražuje internet upravo preko nje.