Mali: Ko je upisan na jučerašnji dan kao nezaposlen u NSZ, dobija u junu 60 evra

nezaposleni 60 evra
Foto: Ministarstvo finansija

Svi nezaposleni, koji su na jučerašni dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiće u junu pomoć od 60 evra, najavio je ministar finansija Siniša Mali, gostujući na RTS-u. On je najavio i dve pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, kao i za samostalne umetnike.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći.

„Prva je pomoć za nezaposlene. Mi idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na jučerašnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu“, kazao je Mali.

On je naveo da će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra.

„U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu“, rekao je.

Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

„Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Mislim da je to dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije“, istakao je Mali.

Građani mogu da se prijave od 28. aprila

Kada je reč o prijavama građana za dobijanje pomoći Mali je rekao da prijava počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.

„Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine“, naglasio je Mali.

Mali je rekao da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da se registruju i da se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.

Ministar finansija je naglasio da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.

Izvor: N1,RTS