Nemački naučnici objasnili koliko su maske efikasne u zaštiti od korone, Šekler: Dovoljna je kapljica da se inficirate

sekler
Foto: Prinstcreen YouTube-Televizija Forum

Ako dve osobe, od kojih je jedna zaražena koronom, razgovaraju bez maske, čak i na razdaljini od tri metra, rizik da se zdrava osoba zarazi u roku od nekoliko minuta je 90 odsto. A kad samo jedan nosi masku i na upola manjoj udaljenosti, znatno je manji rizik od inficiranja, pokazuje najnovija studija obavljena u PNAS, prestižnom naučnom časopisu američke akademije nauka.

Grupa nemačkih i američkih naučnika u istraživanju “Gornja granica za izlaganje jedan na jedan infektivnim ljudskim respiratornim česticama” otkrili su, uzimajući u obzir tipično opterećenje SARS-CoV-2 virusom i tipičnu infektivnu dozu, da “kada imamo socijalno distanciranje, čak i na tri metra, između dve osobe koje govore, dovodi do gornje granice od 90 odsto za rizik od infekcije nakon nekoliko minuta”.

Ako samo podložan nosi masku dok priča s infektivnim na udaljenosti od 1,5 m, gornja granica se znatno smanjuje – kod hirurške maske dostiže 90 odsto nakon 30 minuta, a kod maske FFP2 (koja je slična maski N95) ostaje na oko 20 odsto čak i nakon jednog sata. Kada oboje nose hiruršku masku dok inficirani govori, vrlo konzervativna gornja granica ostaje ispod 30 odsto nakon jednog sata, ali kada oboje nose masku FFP2, koja dobro prilepljena, ona iznosi 0,4 odsto – objavljeno je u radu.

U izuzetno opširnoj studiji i laiku prilično komplikovanoj, s dosta računanja, naučnici su istakli:

“Naši rezultati pokazuju da je samo socijalno distanciranje bez nošenja maski povezano s veoma visokim rizikom od infekcije, posebno u situacijama kada govori zaražena osoba. Glavni faktor koji utiče na rizik od infekcije kod nošenja maske je propuštanje između maske i lica. Nalazimo veoma mali rizik od infekcije kada svi nose masku za lice, čak i ako ne prianja savršeno na lice. Rizik od infekcije za asimetrične slučajeve, kada ne nose masku istog kvaliteta, manji je za 7-50% kada zarazni nosi bolju ili bolje prilagođenu masku”.

Virusolog Milanko Šekler objašnjava za Kurir da je infektivna doza najmanje 500 virusnih čestica.-

“Inficirana osoba (svejedno ima li simptome ili ne), dok samo sedi za stolom i normalno diše, izbaci najmanje 20-50 virusnih čestica u jednom minutu, a ponekad i nekoliko stotina. Ako normalno razgovara, izbaci ih najmanje 200, a ponekad može i 1.000. A kada ima simptome, u samo jednom jedinom nakašljavanju izbaci više od 100.000 virusnih čestica u minutu”, ističe Šekler.

Šekler naglašava da najveći broj tih iskašljanih mikrokapljica, u kojima je koronavirus u ogromnim količinama – na hiljade u jednoj su veoma krupne i teške i u preko 90 odsto padaju u prečniku ispod jednog metra oko njega, a samo 10 odsto njih, i to onih najsitnijih, koje su i najlakše pa duže lebde, mogu da se izbace i do 3-4 metara.

“Srećom, te najsitnije kapljice poseduju koronavirus u sebi u samo oko 1,5 odsto slučajeva. Znači, ako je neko izbacio 3.000 kapljica prilikom kašljanja, svega četiri-pet njih koje stignu do tri-četiri meta udaljenosti imaće virus. Ali svaka od tih kapljica pojedinačno može imati nekoliko desetina, ili stotina, a ponekad i do nekoliko hiljada virusnih čestica. Dovoljna je samo jedna jedina kapljica da vam padne na nos, usne ili da je udahnete i sigurno ćete se inficirati”, naglašava Šekler i dodaje da inficirani koji kine izbaci i do nekoliko miliona čestica koronavirusa.

Izvor: Euronews.rs