Ne damo niški aerodrom: Ministarka Mihajlović izviždana u Nišu

U toku je konferencija za novinare u Gradskoj kući u Nišu na kojoj prisustvuje ministarka saobraćaja i potpredsednicu Vlade Srbije Zorana Mihajlović koja danas boravi u Nišu, između ostalog, i zbog izgradnje fabrike IMI.

Nišlije koje su se okupile ispred Gradske kuće negodovale je ulazila u Gradsku kuću.

Uz zvižduke i uzvikivanje “lopovi” građani su “ispratili” ministarku i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

“Sedmi put sam u Nišu za manje od dve godine. Za ovo vreme rekla bih da se Vlada Srbije okrenula svim oblastima razvoja infrakstrukture, među kojima je i vazdušna”, rekla je na konferenciji za novinare u Nišu, potrepdsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović.

Konferencija za novinare
Konferencija za novinare

Ne smeta joj što je izviždana jer kako kaže: Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo na svoje mišljenje. 

“Niš nije samo Niš. Niš je region i centar, čvor razvoja. Niš je na strateškom važnom mestu i razvijamo ga i dalje”, istakla je Mihajlović.

“Aerodorm Niš ostaje u Nišu, letovi koji su bili u Nišu ostaće u Nišu, zaposleni u Nišu će ostati i biće ih još više. Kopmanije koje rade na niškom aerodromu ostaće. Država preuzima da vodi računa o Nišu i niškom aerodromu. Neophodno je da u kratkom vremenskom periodu uložimo novac da bi se Niš i dalje razvijao. 2020. godine ostaćemo na 350.000 putnika ako ne ulažemo, ako ulažemo do 2021. imaćemo 650.000 putnika. Do sada smo uložili 3,6 miliona evra. Ovo nije političko pitanje već odluka Vlade da bi se Niš razvijao”, rekla je Mihajlović. 

Sastanak u Gradskoj kući

Razlog zašto je Vlada Republike Srbije dala preporuku nije da bi Aerodrom u Nišu zatvorila, već da bi se razvijao”, rekla je Mihajlović, precizirajući da je procena Vlade da je u Nišu potrebno još oko 15 miliona evra investicija, kako bi taj aerodrom držao korak sa konkurencijom u regionu.

“Država je od 2014. do danas uložila 3,6 miliona evra u niški aerodrom i broj putnika u tom periodu je uvećan sa 1.300 na 331.000, dok je kargo saobraćaj povećan osam i po puta”, dodala je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla i da preuzimanje Aerodroma u Nišu nema nikakve veze sa davanjem koncesije za beogradsku vazdušnu luku.

“Odluka da država preuzme niški aerodrom nema veze sa koncesijom beogradskog aerodroma a ugovor o koncesiji će biti objavljen za nekoliko meseci, čim koncesionar uđe u posed”, rekla je Zorana Mihajlović. 

Poredeći dva aerodroma, Mihajlović je rekla da država očekuje milion putnika u Nišu 2031. godine, dok je plan koncesionara u Beogradu da već 2024. godine ima 12 miliona putnika.