Usrkršnji izlet do izvora i misteriozne reke Ropot na Suvoj planini

Izvor i reka Ropot na Suvoj planini
Izvor i reka Ropot na Suvoj planini

Reku Ropot koja izvire u podnožju Suve planine na granici opština Gadžin Han i Babušnica poslednjih godina posećuje sve veći broj planinara i izletnika i to kako zbog njenih predivnih slapova, tako i zbog toga što predstavlja redak prirodni fenomen.

Prirodni fenomen reka Ropot

Svake godine, obično tokom juna, ova reka Ropot nestane u trenu i pojavi se, takođe maltene u trenu, početkom narednog februara.

Dok teče, Ropot formira više malih i tri veća slapa, a kada se probije kroz obronke Suve planine kod sela Veliki Krčimir i Štrbovac uliva se u Prisjansku reku.

U Planinarskom klubu iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Han, a kome pripadaju najveće zasluge što Ropot postaje poznat širom naše zemlje, kažu da pojavu vode prati zvuk u dubini zemlje sličan roptanju te otuda i taj naziv reke.

U Ropotu nema riba, niti rakova iako je voda savršeno čista, zato što reke nema tokom cele godine, a nalazi se na 778 metara nadmorske visine.

Ropot; Foto: PD "Trem 1810" Donji Dušnik
Ropot; Foto: PD “Trem 1810” Donji Dušnik

Izlet do reke Ropot

Ukoliko želite da posetite ovu misterioznu reku Planinarski klub „Železničar“ iz Niša, u saradnji sa PD “Trem 1810” iz Donjeg Dušnika, organizuje izlet do izvora i slapova reke Ropt na Suvoj planini u subotu, 7 . aprila.

Detalji programa:

Glavna planinarska staza – Ropot, ukupne dužine 8 km (3,7km u jednom pravcu, i povratak drugom stazom, do sela Veliki Krčimir, od 4,3 km) sa visinskom razlikom 450 m, i spada u lakše staze.

Druga staza do vrha Litica, vodi od centra Velikog Krčimira, seoskim putem. Posle oko 20-25 minuta, dolazi se do raskrsnice, od koje kreće prava planinarska staza sa konstantnim usponom, kroz šumovite predele i proplanke do česme izletišta Zmijevac.

Od Zmijevca do platoa ispred Litice (oko 2 sata hoda) vodi kamenita staza, uz stalan uspon, kroz golet Suve planine. Od ovog vrha staza za povratak vodi istim putem do mesta Zmijevac, odakle se odvaja ka Ropotu, gde će ostatak grupe sačekati polazak ka mestu okupljanja.

Planinari će moći i tokom samog uspona da se opredele za jednu od dve mogućnosti. Planinari koji se opredele za kraću varijantu, kod izletišta i slapova Ropot, nakon uspona ostaju kod slapova gde će sačekati drugu grupu koja će ići iz sela Veliki Krčimir do vrha Litica (1683mnv).

Nakon zajedničke kraće pauze, vraćamo se u mesto okupljanja – selo Veliki Krčimir. Mesto okupljanja, polaska i povratka je centar sela Velikog Krčimira na raskrsnici kod spomen česme.

PROGRAM AKCIJE:

06:30 – okupljanje i polazak iz Niša, ispred gradske kuće na trgu Petra Bojovića

Staza 1 – Ropot (dužina: 8 km; težina 2/10)

8:00 – 9:00 – Okupljanje i evidentiranje učesnika u centru Velikog Krčimira

09:00 – Polazak na stazu

10:30 – Dolazak na izletište Ropot, razlgledanje slapova, jama, temelja srednjovekovnog

manastira.

17:00 – 17:30 – Doček učesnika sa vrha Litica i polazak do Velikog Krčimira.

18:45 – 19:00 – Dolazak u centar Velikog Krčimira, zatvaranje akcije.

Staza 2 – Litica (dužina 14km; težina 5/10)

08:00 – 08:30 – Okupljanje i evidentiranje učesnika u centru Velikog Krčimira

08:30 – Polazak na stazu do vrha Litica

08:30 – 13:00 – uspon i izlazak na vrh Litica 1683mnv

13:00 – 13:15 – zadržavanje na vrhu 15min

16:30 – 17:00 – dolazak na Ropot

17:00 – 17:30 – Polazak sa Ropota ka Velikom Krčimiru

18:45 – 19:00 – Dolazak u centar Velikog Krčimira, zatvaranje akcije.

19:30 – Polazak za Niš

Hrana: iz ranca.

Voda: vode ima i na stazi na Zmijevcu i na Ropotu.

TROŠKOVI PREVOZA: 500 dinara

VOĐA AKCIJE: Jelena Cvetković, telefon: 064/833 0003.

PRIJAVLjIVANjE: Kod vođe akcije, najkasnije do 4. aprila 2017.godine.

DODATNE INFORMACIJE: Kod vođe akcije i na Fejsbuk stranici Planinarskog kluba “Železničar” Niš

NAPOMENE OD ZNAČAJA:

Organizator zadržava pravo izmene satnice ili programa.

Vremenske prilike nisu razlog za otkazivanje izleta.

Učešće na akcijama planinarskog kluba je na sopstvenu odgovornost. Uz sebe morate imati zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Obavezna je dobra kondicija za učesnike koji se odluče za Stazu 2.

Potrebna lična oprema: Za uslove primerene godišnjem dobu i vremenskoj prognozi (gojzerice, kamašne, štapovi, kačket, pelerina, slojevita odeća, hrana, voda, energenti, osnovna sredstva prve pomoći, baterijska lampa);

Svaki član učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da ima adekvatnu opremu, i da se pridržava uputstava organizatora i vodiča na stazi.

Global Digital Clinik