Najveći crtež na svetu: Niške pčelice obojile Bolonju u žuto

Foto: Ageop Ricerca

Najveći crtež na svetu oslikan je ručicama malenih niških pčelica. 600 kreativnih, ljubavlju, humanošću i solidarnošću inspirisanih crteža mališana JPU“Pčelica“ Niš obojilo je magijom trg u Bolonji.

“Pčelica” se pridružila akciji Najveći crtež na svetu na poziv NURDOR-a. Prodajom crteža, čija je najniža cena pet eura, pomaže se sestrinsko udruženje Ageop Ricerca da sačuva roditeljsku kuću Casa Gialla. Tema je bila slobodna, jedini uslov bio je da svoju kreativnost i podršku oboje žutom bojom.

„Motivi su bili različiti, ali je svaki nosio istu poruku, istu vrednost koji naši mališani uče od prvog dana dolaska u vrtić, a to je empatija. Naša misija je da decu naučimo pravim vrednostima, da od njih napravimo heroje, velike ljude koje krase dobra dela. Dete je detetu svet i od nas odraslih zavisi hoćemo li svet svi zajedno bojiti po želji i potrebi deteta“, izjavila je direktorica Ustanove Svetlana Mitić.

Crteže podrške i ljubavi crtala su deca iz svih grupa osim jaslenih.

Foto: JPU Pčelica

AGEOP je pomogao da se mnoga deca iz Srbije leče besplatno, obezbedio medicinskom osoblju iz Srbije besplatan boravak u Bolonji, edukativne radionice i praktičnu obuku, izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Sada je, usled pandemije izazvane korona virusom, u lošoj finansijskoj situaciji. U to ime, NURDOR je organizovao akciju prikupljanja radova kao deo velikog i divnog projekta podrške i prijateljstva realizovanog prodajom crteža na trgu u Bolonji. Iz Srbije je put Bolonje otišlo 6000 radova.