Inspekcija u Juri: Utvrđeno da se u fabrici poštuju epidemiološke mere

inspekcija u juri
Yura corporation Niš

Inspekcija u „Juri“ obavljena zbog velikog broja zaraženih u septembru i oktobru. Epidemiolozi, sanitarni i inspektori rada su, ipak, utvrdili da fabrika u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije korona virusa.

Inspekcija u „Juri“ obavljena je zbog velikog broja obolelih u ovoj fabrici. Naime, u kompaniji „Jura“ je tokom septembra i oktobra nađeno da je na korona virus pozitivno 68 radnika.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izneo da je Gradski štab za vanredne situacije zasedao upravo zbog stanja u toj kompaniji i najavio da će Grad Niš zatražiti pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih.

O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija“, izjavio je tada Tiodorović.

Nakon izvršene isnpekcije, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja saopštilo je za list Danas da se u „Juri“ poštuju sve mere, izuzev toga što se radnicima temperatura meri na radnom mestu, umesto na ulazu. To će im biti naloženo da isprave, prenosi Danas.

Ministarstvo navodi da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je poslodavac niške Jure doneo Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika.

„Niš je stabilan grad, siguran grad, radnici ‘Jure’ mogu da rade svoj posao uz sve mere. Trudićemo se da sve radnike testiramo, da budu bezbedni. Neće se sigurno zatvarati fabrika, takav je stav”, rekao je Milorad Jerkan, dodajući da u jednom trenutku jeste bilo alarmantno.

U Merošini pooštrene mere

Štab za vanredne situacije opštine Merošina pooštrio je mere zbog epidemiološke situacije u fabrici Jura. Naime, mnogo radnika ove i drugih fabrika, kao i njihove porodice imaju korona virus.

Na sajtu opštine objavljena je naredba kojom se zabranjuju okupljanja više od 10 ljudi, svečanosti, manifestacije i sportski događaji se odlažu, a u zatvorenim delovima ugostiteljskih objekata rad je dozvoljen do 20 sati.

Privrednim subjektima naređeno je strogo pooštravanje svih mera zaštite. Oni su takođe dužni da na ulazu istaknu podatak o tome koliko osoba sme boraviti u objektu, računajući i osoblje.

Naredba je doneta u cilju zaštite stanovništva, navode iz Opštine.