Gradski štab: Najveći procenat obolelih u Nišu čini kolektiv jedne fabrike

gradski štab
Komandant Gradskog kriznog štaba, Dragana Sotirovski. Foto: Zvanični sajt Grada, arhiva

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo zaključak da je situacija u Nišu stabilna, ali i nesigurna.

Na današnjoj sednici Gradski štab izneo je podatke o epidemiološkoj situaciji. U septembru je bilo 75 osoba sa potvrđenim prisustvom virusa, a u oktobru je registrovano njih 39.

60% novobolelih čini kolektiv fabrike „Jura“. U ovoj fabrici je u proteklom periodu bilo 68 osoba zaraženih korona virusom. 45 osoba je obolelo u septembru, a 23 u oktobru , rečeno je na sednici.

„Jura“ je u našem privrednom sistemu i zbog toga nad njom uticaj imaju odgovarajuća ministarstva  i Inspekcija rada, i proveravaće poštovanje mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba, Branislav Tiodorović, najavio je danas mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500.

Tiodorović je dodao da će, ukoliko se pojave žarišta epidemije u pojedinim gradovima, biti zatvoreni kafići i restorani. Zatvoriće se i bioskopi, pozorišta i neće biti dozvoljene nikakve manifestacije.

On je ocenio da je realno očekivati da će taj broj biti dostignut u naredne dve nedelje „ako se narod ne uozbilji“.

„Ova nedelja biće veliki test. Uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno. Videćemo da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh“, naveo je epidemiolog.