Najpoznatiji srpski trgovi

Niš - Statue dedicated to the Liberators of Niš (Spomenik Oslobodiocima Niša)
)

U  gradovima je oduvek postojala tendencija da se među svim ulicama, tamo gde se ukrštaju značajniji putevi, izdvoji prostor koji ima stambene jedinice, a koji se nalazi u tradicionalnom srcu grada i na kom se okuplja zajednica.

Neretko se događa da su na trgovima najvažnije institucije, važne ustanove, gradska skupština i slično. Osim toga, trgovi se koriste kao prostor za koncerte, političke skupove, proteste, a veoma često obiluju prodavnicama, buticima, ugostiteljskim radnjama.

Poznati svetski trgovi su Crveni trg u Moskvi, Trafalgar skver u Londonu ili Trg nebeskog mira u Pekingu. No, nije ni Srbija mnogo iza sveta, pa postoji lista poznatih trgova širom velikih gradova.

Novosadski Trg slobode

Novi Sad-Trg Slobode
Novi Sad-Trg Slobode

Negde sredinom osamnaestog veka, Trg slobode u Novom Sadu dobijao je oblik kakav danas ima. Menjao je nazive tokom istorije i promene istorijskih konteksta. Zvao se Trg Franje Josifa u ona vremena kada je Austrougarska imala prevlast nad ovim prostorima. Crkva Imena Marijinog odnosno poznata „Katedrala“, Gradska kuća, hotel Vojvodina, sve su to mesta koja Trg slobode čine prepoznatljivim. Tu dominira i spomenik Svetozaru Miletiću koji je radio Ivan Meštrović.

Terazije

Područje zahvaćeno od Sremske ulice pa do Ulice kralja Milana je poznato u Beogradu i pod nazivom Terazije. Može se reći da je ovaj Trg veoma prepoznatljiv među onima koji u Beograd dolaze, jer je često orijentir. Formirao se u prvoj polovini 19. veka, a nastao je tako što je Miloš Obrenović naredio da se kovači i zanatlije presele kako bi se odvojili od Turaka. Ilija Čarapić je delio zanatlijama placeve na Terazijama, a placevi su se dobijali tako što su bili besplatni ukoliko pristanete da ga ogradite.

Trg Slavija

Ovo mesto je, može se reći, epicentar Beograda kada je u pitanju strateški položaj. Beogradski apartmani na Slaviji odlična su mogućnost da ukoliko dolazite iz provincije ovaj grad upoznate. Odatle se zrakasta struktura grada pruža na sve četiri strane sveta, pa smestiti se nadomak ovog trga daje nebrojeno mogućnosti. Nedaleko odatle je najpoznatiji pravoslavni hram, a ujedno i najveći hram u jugoistočnoj Evropi – Hram Svetog Save. Slavija je poznata i po muzičkoj fontani koja je izazvala brojne polemike u društvu, a nekada se tu nalazio spomenik Dimitrija Tucovića ispod koga su ležali njegovi posmrtni ostaci.

Niš – Trg kralja Milana

Niš - Statue dedicated to the Liberators of Niš (Spomenik Oslobodiocima Niša)
Niš – Statue dedicated to the Liberators of Niš (Spomenik Oslobodiocima Niša)

Okružen zdanjima koja su Niš iz orjentalnog vela prenosila u evropski, Trg kralja Milana jedan je od najsimpatičnijih trgova u Nišu, ali i Srbiji. Poznat po demonstracijama 1996 kada su krenuli studentski protesti, ali i protesti protiv vlasti, po brojnim proslava Novih godina, ali i po neskrivenim istorijskim vrednostima, ovaj Trg danas je zatvoren za saobraćaj, a na njemu dominira spomenik Oslobodiocima koji je delo vajara Antuna Augustinčića. Na niškom glavnom trgu nalazi se i fontana, kao i nedavno renovirani hotel Ambasador koji je u vreme socijalzima bio i te kako poznati brend grada Niša, a koji je ugostio čak i Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor.

Za ovaj hotel i trg ispod njega čuje se i anegdota u kojoj su Bata Živojinović i Boris Dvornik. Naime, oni su u jednoj pijanoj noći, vezani kaiševima iznad trga visili i ispijali viski.

Verovanja o raskršćima

Da na kraju u moderna vremena ne raskrstimo potpuno sa starim tradicijama, spremili smo još jednu bonus činjenicu. Naime, na mestima gde se ukršta više puteva, verovanje kaže, postoje nečastive sile. Nije slučajno zbog čega su se nekada u davna vremena, pod hrišćanskim inovacijama tradicije, upravo na trgovima gradile crkve.

Osim što su to bila mesta okupljanja, često su crkve nasleđivale i paganske običaje, pa su zbog toga mnoga verovanja bila vezana za teranje nečastivih sila. Danas se ne može zamisliti grad koji nema makar neku formu trga.

Exe-Net