Najgore navike kojih se morate rešiti pre zasnivanja porodice

Zasnivanje porodice
Foto: Ilustracija

Odluka da se zasnuje porodica ne donosi se preko noći. Potrebno je dugo i dobro promisliti, a podrazumeva se, i imati jedan od onih ozbiljnih i nezgodnih razgovora sa partnerom.

Ti razgovori često se oduže i zaista umeju da budu naporni, ali ne možete večno da bežite od njih. Na kraju krajeva, vrlo su poučni. Zbog toga, baš na kraju jednog od tih razgovora možda shvatite da je zasnivanje porodice, ipak, jedna prilično komplikovana stvar.

Više pitanja će biti postavljeno, nego što će se dati odgovora. Gde živeti, kako preživeti venčanje, koliko dece imati, kako će se zvati..?

Puno je tu aspekta i uglova iz kojih je moguće promatrati zasnivanje porodice. Ipak, najvažnije je poći od sebe. Najpre je potrebno ispitati lične kvalitete i sposobnosti da se bude deo jedne funkcionalne porodice. Treba preispitati svoje vrline i mane, i sve što može negativno da utiče na porodicu u budućnosti, odmah odstraniti. Počnite od svojih navika, jer se one najteže menjaju.

Kafa umesto doručka

Iako većina nas to ne želi sebi da prizna, kafa nije prikladna zamena za doručak. Šta uglavnom radimo? Ustanemo, protrljamo oči i stavimo za kafu. Kafa se uvek pije pre svih drugih dnevnih aktivnosti (dakle, na prazan stomak) i, ako je moguće, uz cigaru.

Često nas kafa zasiti, pa se onda doručak odlaže. Onda ide još jedna kafa i doručak se brzo pretvori u ručak, pa naše telo ne dobija dovoljnu količinu hranljivih materija i tečnosti. Na ovaj način, telu se uskraćuje gorivo koje se koristi za proizvodnju energije, a taj nedostatak energije oseća se ceo dan. Ne kaže se džabe da je doručak najvažniji obrok dana.

Ovakvo ponašanje je u redu sve dok se živi samački život, jer se samo sebi šteti. Međutim, ovo postaje neprihvaljivo u trenutku kada se prvi put pomisli na zasnivanje porodice. Sasvim je jednostavno – beba se ne može nahraniti šoljicom kafe. Zato je nepohodno što pre početi sa promenom jutarnje rutine i ubacivanjem doručka u jutarnji protokol. Kasnije, kada beba dođe u kuću, sve njene potrebe samo će se nadovezati na već uspostavljenu rutinu.

Žurke i nepotrebni troškovi

Ah, studentski život… Najveća briga bila je kako ne propustiti nijednu dobru žurku i kako spremiti ceo ispit za dva dana. Roditelji pošalju novac i dok trepneš – nema ga. Do kraja meseca ostalo je još skoro dve nedelje, što znači da se pali režim studentskog preživljavanja. Troškovi se svode na minimum, a največi izvor energije je dobra, stara kafa.

Vrlo je teško naći osobu koja će prihvatiti ovakve uslove života. Sa druge strane, sve i da takva osoba postoji, složićete se da ovo nije baš najbolje okruženje za zasnivanje porodice i za bebu. Osnovne potrepštine za bebu su vrlo skupe, pa je apsolutno nemoguće sa ovakvim načinom života obezbediti povoljne uslove za odrastanje deteta.

Cigarete i alkohol

Cigarete i alkohol mogli bi da se kategorizuju u nepotrebne troškove. Ipak, vrlo je važno naglasiti potrebu za odricanjem od ovih poroka, jer su posledice duge upotrebe ogromne.

O opasnostima duvana dosta je rečeno od kada je prvi put ustanovljena štetnost ovog proizvoda. Međutim, opasnosti duvana daleko su veće ukoliko se radi i maloj deci. Štaviše, duvan negativno utiče i na plodnost, pa može značajno da oteža začetak deteta. Takođe, pušenje tokom trudnoće, ali i preterana izloženost duvanskom dimu, mogu prouzrokovati ozbiljne komplikacije i dugotrajne negativne efekte po zdravlje deteta.

Što se tiče alkohola, efekat koji on ostavlja na svest ljudi, krivac je za veliki broj razorenih porodica i uništenih brakova. Alkohol često prourokuje nasilje u porodici, a dugotrajna konzumacija može imati podjednako loše efekte na zdravlje kao i pušenje.

Lenčarenje i odlaganje obaveza

Čari samačkog života su višestruke, a verovatno jedna od najvećih je to što samac može u potpunosti da živi kako njemu odgovara. Ako želi da mu stan bude neuredan – biće. Ako želi ceo dan da sedi na kauču i igra igrice, to će i raditi. Ukoliko ima tonu obaveza, ali mu se trenutno ne radi, daće neki izgovor na poslu i nastaviće sa igranjem igrica.

U ovakvom okruženju, jedino je moguće vaspitati dete da se ponaša na isti način. Nikada neće sređivati nered u svom stanu i nikada neće izvršavati obaveze na vreme (što će verovatno prouzrokovati time da nema baš neki odgovoran posao). Jednostavno, to dete će biti neodgovorno.

Deca se najbolje uče na primeru. Ono što najčešće vidi, dete će usvojiti kao prihvatljiv način ponašanja, a pošto roditelje najviše i najčešće vidi, njihovo ponašanje če najviše i da prisvoji. Ukoliko želite da vaše dete izraste u odgovornu i vrednu osobu, koju će i drugi da poštuju, postavite primer tako što ćete i vi da budete takva osoba.

Exe-Net