Na današnji dan pre 3 godine proglašeno je vanredno stanje u Srbiji

Foto: Naissus.info
Foto: Naissus.info

Na današnji dan 2020. godine predsednik Srbije, Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Srbije zbog korona virusa.

“Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika”, izjavio je predsednik i dodao da će odmah posle tadašnjeg obraćanja i objave u Službenom glasniku uslediti sednica vlade, na kojoj je doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Vučić je takođe napomenuo da je tadašnji dan bio najgori za Evropu verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, kao i da se u drugim državama dramatično povećava broj umrlih.

“Ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze da ćemo se sa tim suočiti”, rekao je tada Vučić dodajući da se nada da rast takvih slučajeva neće biti kao u evropskim zemljama zbog čega će biti preduzete najteže mere.

“Zatvara se život da bi sačuvali život”, naveo je predsednik tada.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je tada da, uprkos ukidanju vanrednog stanja, epidemija ostaje proglašena.

Neizvesnost je reč koja verovatno najbolje opisuje ono što se dešavalo pre tri godine, kada je zbog pandemije korona virusa Vlada Srbije sledila primer ostalih zemalja uvodeći vanredno stanje.

Utisak je da prvih dana ni građani ni Vlada Srbije nisu zapravo znali šta donosi vanredno stanje. Prvi zbog toga što im nisu dobro objašnjenje nametnute mere, a drugi zbog dezorganizacije, pošto je trebalo nekoliko nedelja da se razdele dozvole za kretanje posebnim kategorijama, poput novinara, dostavljača itd.

Građane je vanredno stanje više podsećalo na ratno stanje. Internet su brzo preplavili snimci policijskog privođenja građana koje je, nazovimo to stanje „neizdržom“, nateralo da protegnu noge čak i onda kada nisu smeli napolje.

Redovi ispred radnji

Čekanje ispred prodavnica postala je svakodnevica. Komšije su se tokom nabavke osnovnih potrepština ponovo družile u redovima, nalik na onima iz devedesetih godina, samo sada sa distance od metar i po, i sa maskama na licu i rukavicama na rukama.

Prvih meseci vladao je deficit najbitnijih stvari u borbi protiv korone: maski, asepsola, alkohola… Vlada Srbije je svim redakcijama poslala veću količinu maski i alkohola, u cilju pomoći profesijama koje moraju da rade na terenu.

korona virus

Društvenim mrežama širile su se vesti u kojoj apoteci ima maski. Prodavane su na komad, svaka apoteka je za sebe određivala kvotu, a retko koja je davala više od deset odjednom.

Dok su druge zemlje, poput Španije, imale posebne termine u kojima je samo starijim građanima dozvoljavan izlazak, srpske vlasti odlučile su se za totalnu izolaciju. Time su mnogima starijim od 65 godina nanele nepopravljivu štetu po opšte zdravstveno stanje.

Penzioneri koji su održavali vitalnost šetanjem mahom nisu imali traku za trčanje i hodanje po kući, pa su tako u prednosti bili samo oni koji su imali velika dvorišta. Malo olakšanje stiglo im je kada im je odobren odlazak u kupovinu, ali samo jednom nedeljno i to u ranim jutarnjim satima.

Zabrana kretanja i kućnim ljubimcima

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvobitno rekao da ga „baš briga za kućne ljubimce,“ kasnije je promenio stav i zatražio od Vlade da se uvede dodatni termin posle 20 časova samo za vlasnike pasa. Tom prilikom je toliko umekšao svoj prvobitni iskaz da je zamolio vlasnike „da obavezno obrišu šape ljubimcima po ulasku u kuću“.

Problemi se naknadno rešavali

Država nije bila spremna za pandemiju opakog virusa. Umesto da sva ministarstva daju jasne mere za sve posebne kategorije, a Vlada samo da ih po automatizmu usvaja, sve se svelo na odlučivanje izabrane grupe ljude, neformalno nazvane Krizni štab (pošto u trenutku osnivanja nije imalo zakonsko utemljenje).

Dok su druge zemlje imale spremne jasne mere za ljude sa kućnim ljubimcima, za roditelje sa autističnom decom, za vlasnike koza, ovaca i ostalih domaćih životinja – Vlada Srbije je sve to rešavala od slučaja do slučaja, jedno po jedno, kako se koji problem pojavi.

Pokazana deozrganizovanost dovela je i do velikih demonstracija u leto 2020. godine, nakon najave Aleksandra Vučića da će doći do novog zaključavanja. Građanima je naročito dozlogrdilo što je prethodno premijerka Ana Brnabić izjavila da smo pobedili koronu, a navijači su napunili stadion za derbi između Zvezde i Partizana.

Ulje na vatru konstantno je dolivao profesor Branimir Nestorović, pulmolog koji je stalno iznosio stavove suprotne merama koje je donosio Krizni štab, čiji je i sam bio član.

Dr Nestorović je prvo tvrdio da je korona „najsmešniji virus na svetu“, koji „postoji samo na Fejsbuku“. Zatim je poručio ženama da „slobodno idu u šoping u Milano“, ismevajući zdravstvenu katastrofu koja je u prvim mesecima najviše pogodila italijanske gradove Milano i Bergamo.

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja 2020. godine.

Do danas u Srbiji je zabeleženo 2.504.113 slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, a ukupan broj slučajeva sa smrtnim ishodom do danas je 17.900, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. U Srbiji svaki dan od korone umre između troje i šestoro ljudi, ali to više nije važna vest ni za medije. Korona se kao i vanredno stanje čini kao daleka prošlost.
Global Digital Clinik