Modernizacija niškog parlamenta donacijom Švajcarske

modernizacija niškog parlamenta
Foto: Zvanični sajt Grada

Modernizacija niškog parlamenta omogućiće elektronsko glasanje odbornika, kao i video i audio arhivu sednica Skupštine grada.

Modernizacija niškog parlamenta biće mogućazbog donacije, koja je rezultat saradnje Niša i Švajcarske. Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Izabel More sa saradnicima započela je boravak u Srbiji posetom Nišu. Ona je sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski razgovarala o realizaciji projekata koje finasira ta zemlja i o nastavku dosadašnje uspešne saradnje sa gradom.

Digitalizacija niškog parlamenta obuhvata prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje i arhivu svih sednica. Vrednost ovoj projekta, koji finansira Švajcarska, je 150.000 dolara, prenose mediji.

„Strategija uspešne saradnje Švajcarske temelji se na oblastima unapređenja rada uprave, zaštiti životne sredine i ekonomiji. Gradonačelnica Niša upoznala je goste sa aktivnostima i rezultatima koje Niš postiže u tim oblastima“, navodi se na sajtu Grada.

Švajcarska Vlada ranije je novčano podržala projekat e-uprave i finansirala izgradnju Naučno-tehnološkog parka.

„Cilj nam je efikasna uprava, jako smo okrenuti građanima i njihovim zahtevima i na tome ćemo istrajati“, rekla je Dragana Sotirovski. Izabel More će se tokom posete Nišu upoznati sa rezultatima projekta e-uprave, i posetiti Tvrđavu i Naučno-tehnološki park.

Gradonačelnica je podsetila da su Niš i Švajcarska povezani avio linijama prema Bazelu i da će uoči nove godine avioni leteti i između Niša i Ciriha.