Ministarka sumnja u uspeh eliminacije liste čekanja za operacije u UKC Niš

Foto:sr.wikipedia.org

Danica Grujičić, ministarka zdravlja, izrazila je sumnju u uspeh eliminacije liste čekanja za operacije u UKC Niš, gde su lekari radili bez nadoknade vikendima, jer su obavljene samo oko 60 ozbiljnih kardiohirurških operacija.

Ona je istakla da ne kritikuje lekare u Nišu, ali da su cifre na drugim klinikama “dosta veće”.

“Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 – radnim danom, kardiohirurgija KCS (Klinički centar Srbije) uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno”, rekla je ministarka zdravlja za Blic.

Ministarka je najavila izgradnju zdravstvenih stanica u centralnim selima od iduće godine, koje će posećivati i psiholozi, a u kojima će se moći pregledati tri do četiri hiljade ljudi.

“Porodični lekar, porodični zubar, porodični apotekar, to je ono što treba da napravimo. I porodični psiholog. U svaku tu ambulantu u ruralnom delu, u selu, treba da dođe s vremena na vreme psiholog. Stalno imamo u novinama nasilje nad ženama, vršnjačko nasilje. Znači malo da se radi sa tim ljudima”, izjavila je ministarka zdravlja.

Global Digital Clinik