Izložba “Klica novog roda – reverzibilnost procesa” Anice Radošević Babić

Foto: GSLU

Izložba “Klica novog roda – reverzibilnost procesa”, prof. dr um. Anice Radošević sa Katedre za grafiku Departmana likovnih i primenjenih umetnosti, svečano će biti otvorena u utorak, 25. aprila 2023. u Paviljonu u Tvrđavi Galerije savremene likovne umetnosti Niš sa početkom od 19 časova.

Po rečima autorke: „Reč klica nedvosmisleno nas upućuje na razmišljanje o biološkom razvoju, pre svega biljnog sveta, a zašto ne i nas samih i u fizičkom i psihičkom smislu?“

Grafike su rađene u tehnici duboke štampe i kolografije, dok na crtežima koristi liniju kao primarni likovni element sa zrnastim semenolikim formama.

Želja za što boljom materijalizacijom umetnicu inspiriše na upotrebu neslikarskog materijala u ovom slučaju slame, kojom lepljenjem stvara gnezdo rađanja oivičenog zrna pšenice na monumentalnim slikama objektima koji domoniraju na postavci.

Anica je rođena u Vršcu (1972.). Osnovne studije na Katedri za grafiku Akademije umetnosti je završila u Novom Sadu u klasi Zorana Todorovića, gde je i magistrirala.

Dobitnica je  mnogih značajnih nagrada i povelja. Izlaže na kolektivnim domaćim i međunarodnim izložbama od 1992 u Grčkoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Siriji, Italiji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Kanadi.

Global Digital Clinik