Ministar zdravlja: Zdravstveni radnici će ići na odmor, ne znamo šta nas čeka

ministar zdravlja
Ministar Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja rekao je da se kovid ambulante neće gasiti. Smanjiće se kapacitet ljudi, koji rade u kovid sistemu, kako bi se u narednih nekoliko dana odmorili.

“Ne znamo šta nas čeka u narednom periodu, pustićemo ljude da se odmore četiri, pet dana”, rekao je ministar zdravlja posle današnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Na sastanku je rečeno da se smanjuje broj pacijenata u bolnicama, kao i da pada pritisak na zdravstvene ustanove. Takođe, smanjuje se i broj pacijenata na respiratorima. Prema njegovim rečima mere su dale rezultate, ali će nam ubuduće biti onako kako se budemo ponašali. Bolnice u unutrašnjosti, koje imaju prostora, vraćaće se u redovan režim rada, kako bi zbrinule kovid negativne pacijente.

Prema zvaničnim podacima, u bolnicama širom Srbije, hospitalizovane su 3554 osobe. Od 2. do 3. avgusta registrovano je 258 novih slučajeva, a osam osoba izgubilo je život. Procenat smrtnosti je 2,26%.

Situacija u Nišu stabilna

Prema rečima Radmila Jankovića, u poslednjih nedelju dana, zabeležen je pad broja pacijenata u kovid bolnicama. Najveći broj pacijenata u Nišu ima između 25 i 40 godina.

“Mladji ljudi ne podnose korona virus nimalo bolje nego stariji. Imamo u jedinicama intenzivne nege pacijente koji imaju svega 20 godina i koji su na respiratoru. Imali smo par skidanja sa mehaničke ventilacije poslednjih dana, čini se da ćemo dobijati te bitke sve više i više”, izjavio je on.