MINI FEST u Niškom kulturnom centru

MINI FEST
MINI FEST

MINI FEST u Niškom kulturnom centru

PONEDELjAK, 9. MART U 19 SATI

OPTUŽUJEM (2019, 132’)

REŽIJA: Roman Polanski
ULOGE: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja – članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu.

UTORAK, 10.MART U 19 SATI

ISTINA (2019, 106’)

REŽIJA: Hirokazu Koreeda
ULOGE: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier

Fabijen je ostarela francuska filmska zvezda koja, uprkos povremenom gubitku pamćenja, ostaje dostojna poštovanja i na koju i dalje treba da se računa. Po objavljivanju Fabijeninih memoara, njena kćerka Lumir dolazi iz Njujorka u Pariz kako bi proslavile taj događaj. Između majke i kćerke dolazi do inteligentne i duhovite borbe mišljenja, pošto Lumir dovodi u pitanje majčinu ružičastu verziju prošlosti.

SREDA, 11.MART U 19 SATI

ZLATNA RUKVICA (2019, 110’)

REŽIJA: Fatih Akin
ULOGE: Jonas Dassler, Margarete Tiesel, Adam Bousdoukos

Ovo je jeziva priča o ozloglašenom nemačkom serijskom ubici Fricu Honki, koji je sedamdesetih godina 20. veka redovno dolazio u Zlatnu rukavicu, svoj omiljeni bar u hamburškoj četvrti sa bordelima, gde sentimentalne nemačke pesme potresaju pijane goste do suza, a predavanje piću je refleks protiv bola i čežnje. Mizerni gubitnik Honka, koji juri usamljene žene, čuva na tavanu nešto više od same tajne.

ČETVRTAK, 12.MART U 19 SATI

MLADI AHMED (2019, 90’)

REŽIJA: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
ULOGE: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou

Ahmed je trinaestogodišnji muslimanski dečak, koji živi u malom belgijskom gradu. Nedostaje mu očinska figura i majka pokušava da izađe na kraj sa njim i njegovom sestrom. Podstaknut od rođaka koji je otišao da bude borac džihada, Ahmed potpada pod uticaj lokalnog ekstremističkog imama.

PETAK, 13.MART U 19 SATI

POČASNI GOST (2019, 105’)

REŽIJA: Atom Egoyan
ULOGE: Laysla De Oliveira, David Thewlis, Luke Wilson

Džim i njegova kćerka Veronika, mlada nastavnica muzike u srednjoj školi, pokušavaju da razmrse svoje komplikovane odnose i isprepletene tajne, ali to im ne polazi za rukom. Veronika je lažno optužena za zloupotrebu položaja i seksualni napad na sedamnaestogodišnjaka. Ona je ubeđena da zaslužuje da bude kažnjena, ali za dela učinjena mnogo ranije.

SUBOTA, 14. MART U 19 SATI

PRVA LjUBAV (2019, 108’)

REŽIJA: Takashi Miike
ULOGE: Becky, Sakurako Konishi, Masataka Kubota, Nao Ōmori, Shōta Sometani, Jun Murakami

Mladi bokser i prostitutka uhvaćeni su u mrežu šverca droge tokom jedne noći u Tokiju.

NEDELjA, 15. MART U 19 SATI

FILM IZNENAĐENjA