Pokrenuta inicijativa da Klinika za ortopediju dobije naziv po dr Miloradu Mitkoviću

milorad mitković

Univerzitetski klinički centar u Nišu pokrenuo je inicijativu da Klinika za ortopediju dobije naziv po nedavno preminulom profesoru dr Miloradu Mitkoviću.

Niški hirurg-ortoped, akademik, dr Milorad Mitković, preminuo je 7. aprila nakon kraće borbe sa koronavirusom. Zbog svega što je učinio za svoje sugrađane, Univerzitetski klinički centar pokrenuo je inicijativu da Klinika za ortopediju nosi ime, dr Milorada Mitkovića.

Na komemoraciji, održanoj 16. aprila rečeno je između ostalog da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak za Medicinski fakultet, kolege, ali i za sve buduće generacije, koje su još mnogo toga mogle da nauče od njega.

“Malo ljudi će za života postati legenda i Milorad, naš profesor i naš akademik je postao legenda, mnogo pre nego što je umro. Slušajući sve ovo o jednom divnom čoveku, znam da će ova komemoracija ostati uskraćena za sate i dane onoga što bi mogli da izgovorimo o njegovim delima, a znam da bi danima mogli da čitamo imena ljudi, koji su mu i dok je bio živ palili sveću u crkvi, zbog onoga što je učinio za njih, za ljude koji su prohodali, koji su mogli da se vrate normalnom životu. Tako je naš Milorad, postao legenda za života”, rekao je tada direktor UKC-a Zoran Perišić.

Podsetimo, Mitković je bio profesor na hirurgiji na Medicinskom fakultetu u Nišu. Od 1994. do 2015. bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Kliničkom centru. Redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti postao je 2018. godine i bio je potpredsednik ogranka SANU u Nišu. Mitković je rukovodio mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu, a bio je poznat i po svojim patentima.

Preminuo 7. aprila u 71. godini nakon borbe sa virusom korona.