Preminuo ortopedski hirurg i niški akademik Milorad Mitković

preminuo milorad mitković
Foto: UKC Niš, Milorad Mitković

Poznati niški akademik, ortopdeski hirurg UKC Niš u penziji, profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta, Milorad Mitković preminuo je juče od posledica koronavirusa u 71. godini.

Mitković je bio profesor na hirurgiji na Medicinskom fakultetu u Nišu. Od 1994. do 2015. bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju u Kliničkom centru. Redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti postao je 2018. godine i bio je potpredsednik ogranka SANU u Nišu. Mitković je rukovodio mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu, a bio je poznat i po svojim patentima.

“Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima. Njegov pronalazak- sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti”, navode iz UKC Niš.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Kolege će ga pamtiti kao sjajnog kolegu i dobrog čoveka, a iz UKC-a ističu da je njegova smrt veliki gubitak za čitavu naučnu i akademsku zajednicu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Dostava hrane u Nišu