Milorad Jerkan: U „Juri“ zaraženo više od 60 radnika, neće biti zatvaranja fabrike

inspekcija u juri
Yura corporation Niš

Direktor Doma zdravlja u Nišu, Milorad Jerkan, izjavio je da je u fabrici „Jura“ zaraženo više od 60 radnika, ali da neće doći do zatvaranja fabrike.

Na sednici Štaba za vanredne situacije donete su nove mere, a Milorad Jerkan smatra da će „Jura“ kao žarište veoma brzo biti sanirana. „Ja bih rekao da to nije novo žarište, poslednjih mesec dana je oko 65 zaraženih. Gradonačelnica je zakazala vanrednu sednicu Štaba, gde su donete nove mere i mislim da će ‘Jura’ kao žarište ubrzo biti sanirana“, dodao je.

Navodi da „specifičnost postoji čim se radi u takvim kolektivima“ te dodaje da nikada ne možemo da budemo sigurni da li neko može biti prenosilac virusa.

„Niš je stabilan grad, siguran grad, radnici ‘Jure’ mogu da rade svoj posao uz sve mere, trudićemo se da sve radnike testiramo, trudićemo se da radnici budu bezbedni, neće se sigurno zatvarati fabrika, takav je stav“, napominje Jerkan, dodajući da u jednom trenutku jeste bilo alarmantno.

Da je niški ogranak kompanije „Jura“ novo žarište koronavirusa pre dva dana je upozorio epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je tada rekao da je u ovoj fabrici tokom septembra i oktobra nađeno da je na koronavirus pozitivno 68 radnika, što je, kako je dodao, 60 odsto svih obolelih u tom gradu.

Najavio je da će zbog stanja u toj kompaniji Grad Niš zatražiti pomoć državnih organa.

„O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija“, poručio je Tiodorović pre dva dana.

Izvor: Insajder

Gradski štab: Najveći procenat obolelih u Nišu čini kolektiv jedne fabrike