Meraklije navijaju s merak

Više od 54% navijača Radničkog nikada nije učestvovalo u tučama na utakmicama.

Tek 5,9% Meraklija došlo je u sukob sa policajcima na utakmicama, a 3,2% u sukob sa sudijama. Meraklije navode i da je u skoro 39% jednom ili više puta bilo organizovanih sukoba navijača.

Ovo su podaci rezultati istraživanja Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu koje je sproveo Media i reform centar u saradnji sa sa Savetom za bezbednost Grada Niša, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Sa osam godina u navijačke grupe

“Istraživanje je pokazalo da se mladi uključuju u navijačke grupe Meraklija već sa osam godina. Kada govorimo konkretno o Nišu i Meraklijama, nasilje u sportu postoji, ali ni u kom slučaju nije toliko zastupljeno kao što je to slučaj sa drugim sredinama. Sa nasiljem se susrećemo kada nam u goste dolaze veliki klubovi sa svojim navijačima”, istakla je sociolog i autorka istraživanja Dušica Jovanović.

Bezbednost učesnika i gledalaca na sportskim dešavanjima je prioritet, a da bi se nivo nasilja smanjio ključna je saradnja svih aktera, pa je edukativni pristup i rad sa najmlađim, budućim navijačima od velike važnosti i jedan od ključnih koraka u smanjenju nasilja na sportskim manifestacijama.

U istraživanju je učestvovalo 118 navijača niškog Radničkog, kojima je prema istraživanju, najteži momenat bio zapaljena ili oduzeta zastava kluba, pre nego nanošenje telesnih povreda.

Suzbijanje nasilničkog ponašanja kod mladih

Osim rada sa aktuelnim navijačima Radničkog, u okviru projekta radi se i sa niškim školarcima, a tema radionica je prevencija nasilja na sportskim manifestacijama.

U radionice su uključeni učenici pet osnovnih i pet srednjih škola u Nišu.

“Nismo sigurni da će oni postati navijači, ali ako ne pričamo o nasilju kao takvom onda će se ono lako preslikati na bilo koje druge njihove aktivnosti. Mladi su svesni i znaju šta se dešava oko njih. Zabrinjavajuće je to da oni smatraju da je nasilje postalo normalno. Nema univerzalnih rešenja, ali radionice su bitne jer deluju preventivno i ukazuju na to da nasilje nije odgovor”, istakao je omladinski radnik Ivan Topalović.

Ujedinjeni u prevenciji od nasilja u sportu

Podaci sa svih radionica biće objedinjeni u Pedagoški modul, dokument koji će biti dostupan svim zainteresovanim školama na dalje korišćenje.

Planirane su i različite aktivnosti sa sadašnjim navijačima kako bi se radilo i na dalje na promovisanju sportske etike i kulturi navijanja na tribinama.

Global Digital Clinik