Tiodorović: Medicinski deo Kriznog štaba nezadovoljan merama

medicinski deo Kriznog štaba nezadovoljan
Foto: Ilustracija, PrtSc, YouTube

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba nezadovoljan merama koje su usvojene na sednici. Prema njegovim rečima trebalo je da kontakti budu zabranjeni na tri nedelje, da bi prenošenje virusa bilo sprečeno.

“Sednica je bila dosta energična i bilo je sučeljavanja stavova. Medicinski deo Kriznog štaba je nezadovoljan, jer smo tražili mere koje će obezbediti smanjenje kontakata. Zabrana kretanja nikad nije bila opcija”, kazao je Tiodorović.

Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, rekao je da je propušten pravi trenutak u donošenju mera.

“Na neki način smo propustili pravi trenutak u donošenju mera, ali teško je donositi odluke u pravom trenutku”, naveo je on.

Epidemiolog je naglasio da je glavni razlog pogoršanja epidemiološke situacije nadzor i kontrola mera, jer to utiče i na pojavu novih žarišta u Srbiji.

“Važno je kontrolisati psotojeće mere. Bitno je koliko i lokalna zajednica sprovodi mere. Tamo gde se one poštuju, tamo je manji broj zaraženih”, rekao je Tiodorović.

Komentarišući britanski soj korona virusa, on je rekao da je pristuan do 30 odsto u ukupnom broju pozitivnih.

Prema njegovim rečima, i zdravsteni sistem i građani u Srbiji su “na ivici snage”, jer epidemija previše dugo traje. Istakao je da je potrebno da se svi pridržavaju mera, da bi se epidemija zaustavila.

Podsetimo, Krizni štab za suzbijanje koronavirusa odlučio je da na skijalištima i planinama tokom vikenda neće raditi ništa što je povezano s kafićima, niti prodavnice.

Danas će sve raditi do 12 časova zbog zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u šest radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu