Matičnjak: Biljka koju pčele obožavaju, a ovo su njena lekovita dejstva

matičnjak

Matičnjak je biljka koja je poznata i kao limun trava. Svoje prepoznatljivo ime je dobila jer pčele obožavaju njen slatki, sveži i limunkasti miris. Glavni i najbitniji sastojak je esencijalno ulje koje upravo i daje specifičan miris ovoj biljci. 

Matičnjak poreklo vodi sa teritorije Sredozemlja a danas se može naći gotovo svuda. Njegovi listovi su jajasto-srcolikog oblika a cvetovi sitni i obično bele, žućkaste ili roze boje.  Ovo je jedna od retkih biljaka koja je ujedno i lekovita, aromatična, ukrasna i začinska biljka koja ima jako široku upotrebu prenosi portal majkapriroda.com.

Ova biljka se može koristiti u svim poljima. Veoma je korišćen u medicini još od davnina. Stari Rimljani i Grci su znali za njegova lekovita dejstva koja umiruju dušu. Zbog svog aromatičnog mirisa se koristi u kozmetici. Od ove biljke se prave losioni, tonici, kreme i hidrolati. Za masnu i problematičnu kožu je odličan tonik od matičnjaka. Takođe se koristi kao začin za razna jela. Može da posluži čak i kao ukras zbog svog lepog izgleda i lakog uzgajanja u saksiji. 

Lekovita svojstva matičnjaka

Matičnjak u sebi sadrži mnoge korisne sastojke poput: esencijalnog ulja, polifenola, tanina, flavonida i organske kiseline. Pozitivno utiče na mnoge stvari poput grčeva kod menstruacije, nadimanja, povraćanja, dijareje i drugih probavnih problema. Poseduje antioksidanse koji ojačavaju imunitet i omogućavaju da se toksini izbace iz tela. 

Sadrži vitamin C pa pomaže kod čestih glavobolja, migrena ili vrtoglavice. Odličan je preparat za kožu pošto je hidrira i dubinski čisti pa umiruje akne. Delotvoran je lek i protiv nesanice pošto smiruje i suzbija anksioznost. Shodno tome ukoliko se vaša beba budi više puta u toku noći plačući, pre nego što je stavite na spavanje u kupku ubacite čaj od matičnjaka.

matičnjak

Matičnjak protiv stresa

Stres je u modernom svetu stalno prisutan i on je odgovoran i za gojaznost u velikoj meri. Ukoliko želite prirodnim putem da suzbijete stres preporučuje se matičnjak. Ova biljka se smatra za jednim od najboljih lekova za ublažavanje anksioznosti i stresa. Podiže raspoloženje i smanjuje visok pritisak. Takođe poboljšava koncentraciju i deluje kao blagotvoran lek protiv depresije, nesanice, mučnine, povraćanja, migrene i nervoze.

Matičnjak za trudnice

Trudnice moraju biti pažljive kada piju čajeve i nije svaki preporučljiv. Međutim, čaj od matičnjaka se čak i preporučuje onim trudnicama koje imaju tegobe sa trudnoćom. Ukoliko stalno povraćate ili osećate mučninu probajte matičnjak on će vam zasigurno pomoći. Takođe ima i vrlo umirujuće dejstvo i pomoći će kod uznemirenosti ili ukoliko imate problem da  zaspite.  

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka je idealni prirodni lek protiv stresa i nervoze. On opušta telo i smiruje nerve. Matičnjak možete pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane. Čaj ne samo što je zdrav već je i vrlo ukusan. Evo načina kako se spremam čaj: Potrebno je kašiku osušenog lišća matičnjaka preliti sa šoljom proključale vode. Potom poklopiti i ostaviti 2 sata da odstoji. Preporučuje se da se pije 1 do dvaputa dnevno. Jedan čaj pre obroka a drugi posle.  

Dostava hrane u Nišu