Magija Čajkovskog u Nišu

Niški simfonijski orkestar
Niški simfonijski orkestar

Niški simfonijski orkestar vodi Nišlije na putovanje kroz magična dela jednog od najvećih kompozitora poznog romantizma iz Rusije – Petra Iljiča Čajkovskog.

“Za ovu specijalnu priliku smo vam spremili Simfoniju br. 5 u e – molu. Ova simfonija je prvi put izvedena 1888. godine u Sankt Petersburgu, u Marinskom teatru, Čajkovski je ovo delo posvetio nemačkom profesoru muzike Teodoru Ave – Lalemantu, koji je ostavio snažan utisak na njega, tokom susreta u nemačkom gradu Hamburgu, gde je Čajkovski gostovao i bio dirigent sopstvenih dela”, najavljuju u Niškom simfonijskom orkestru.

Čajkovski je često govorio: „Život je lep uprkos svemu… postoji mnogo trnja, ali takođe ima i ruža na putu“, a baš zbog takvih njegovih misli, nastala su neka od najznačajnijih dela ovog dragulja među ruskim kompozitorima. Svojom muzikom Čajkovski je poručivao da je život pun izazova, teškoća, boli, ali i radosti, lepog i nepredvidivog…

Na programu će biti i violinski koncert u D – duru koji je jedan od najlepših i najkreativnijih koncerata koji je Čajkovski napisao.

Prvi put je izveden 1881. godine, sa poznatim ruskim violinistom Adolfom Brodskim kao solistom, uz pratnju Bečke fiharmonije.

Koncert obiluje lirskim melodijama slovenskih i ruskih narodnih pesama, često korišćenim u baletima Čajkovskog.

“Solista na ovom magičnom putovanju koji smo vam spremili je jedan od najboljih violinista Srbije – Jovan Bogosavljević”, ističu u Simfonijskom orkestru.

Dirigent: maestro Svilen Simeonov

  1. I. Čajkovski – Simfonija br. 5, e – moll
  2. I. Čajkovski – Violinski koncert, D – dur

Koncert je 17. maja od 20 časova.

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra svakog radnog dana od 08 do15 časova, kao i na ulazu u koncertnu salu, pred sam početak koncerta po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.