Lončar: Lekari koji su preporučivali ili prepisali ivermektin su već smenjeni

Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek Ivermektin već smenjeni sa svojih radnih mesta.

„Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po Zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima“, naglasio je Lončar.

On je rekao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Lončar je pozvao i medije u Srbiji da ne izveštavaju o „antivakserima“ u Srbiji, jer je to „ono što oni i žele“.

„Ako mediji ne daju prostora antivakserima, videće se pozitivan rezultat. Ne dajte im da se pojave, jer je njima samo to interesantno“, rekao je Lončar.

Podsetimo, načelnik Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Bojko Bjelaković razrešen je juče sa te funkcije. Razlog smene je učestvovanje u aferi “Ivermektin”, jer je građanima preporučivao taj lek protiv korona virusa, a koji je namenjen za veterinarske svrhe.

Direktor niškog UKC-a Zoran Perišić nije potvrdio ali ni demantovao navode zbog kojih je smenjen Bjelaković. On je za Južne vesti, između ostalog rekao “da su neke aktivnosti profesora Bjelakovića neprimerene statusu načelnika odeljenja jedne uredne klinike, važne klinike Kliničkog centra u Nišu”.

Izvor: Beta, N1, Naissus.info