Smenjen načelnik kardiologije Dečje klinike UKC Niš zbog istupanja na društvenim mrežama

ukc niš

Načelnik Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Bojko Bjelaković razrešen je juče sa te funkcije. Razlog smene je učestvovanje u aferi “Ivermektin”, jer je građanima preporučivao taj lek protiv korona virusa, a koji je namenjen za veterinarske svrhe.

Bjelaković je razrešen funkcije na kolegijumu UKC-a nakon što je obelodanjeno da je jedan od administratora vajber grupe koja za lečenje korona virusa preporučuje lek ivermektin, koji je kod nas registrovan samo za lečenje životinja.

Prema nezvaničnim informacijama, protiv Bjelakovića biće pokrenuta pravna procedura na Medicinskom fakultetu u Nišu, zbog njegovog istupanja na društvenim mrežama i vajber grupama.

Bjelaković se nalazi i u timu pedijatara koji rukovodi organizacijom “Lekari i roditelji za nauku i etiku”.

Ova organizacija takodje preporučuje lečenje ivermektinom osoba koje imaju simptome korona virusa i protivi se vakcinaciji dece.

Aktivisti organizacije “Lekari i roditelji za nauku i etiku” nedavno su u Nišu na više lokacija prikupljali potpise protiv vakcinacije dece.

Direktor niškog UKC-a Zoran Perišić nije potvrdio ali ni demantovao navode zbog kojih je smenjen Bjelaković. On je za Južne vesti, između ostalog rekao “da su neke aktivnosti profesora Bjelakovića neprimerene statusu načelnika odeljenja jedne uredne klinike, važne klinike Kliničkog centra u Nišu”.