Kreni-Promeni: Ulična akcija ‘Šta žulja Niš’ u centru grada

Kreni-promeni akcija
Foto: Kreni-promeni

Danas će aktivisti organizacije Kreni-Promeni u centru Niša sprovoditi uličnu akciju pod nazivom “Šta žulja Niš”, tokom koje će razgovarati sa građanima o njihovim problemima sa kojima se suočavaju u gradu.

Nakon prikupljanja problema, aktivisti će ih predati gradonačelnici Dragani Sotirovski.

Akcija će se održati na Trgu kralja Milana od 13 do 16 časova

“Čini nam se da donosioci odluka u našem gradu nemaju sluha za naše probleme, ali kad ‘neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu’. Plan sutrašnje akcije je da popričamo s Nišlijama i Nišlijkama i pitamo ih šta to njih muči i žulja. Spisak njihovih problema i predloga odnećemo u Gradsku kuću i predati ih gradonačelnici”, najavili su iz lokalnog tima Kreni-promeni kako prenosi Danas.rs.

Tim organizacije je do sada realizovao niz akcija koje su usmerene na poboljšanje kvaliteta života građana. Među njima su i: organizacija uličnog performansa kao reakcija na veliko zagađenje vazduha, postavljanje bilborda koji prikazuju stanje pluća građana u realnom vremenu, kao i prikupljanje čepova kako bi se obezbedila sredstva za invalidska kolica i ortopedska pomagala za osobe kojima su ta pomagala neophodna.

Takođe, aktivno su se uključili u sakupljanje potpisa za narodnu inicijativu protiv iskopavanja i istraživanja bora i litijuma u Srbiji. U poslednje vreme su pokrenuli online peticiju koja je namenjena predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, u kojoj se traži da lekari i zdravstveni radnici koji rade na niškoj Kardiohirurgiji, a koji su 12 vikenda zaredom operisali pacijente bez finansijske naknade, dobiju državna ordenja kao zahvalnost za svoj nesebičan rad i doprinos zajednici.