Krema za sunčanje i zašto je koristiti tokom cele godine?

Kada dođu letnji meseci, svima nam je jasno koliko je krema za sunčanje bitna. Ne samo da smo spremni da platimo više, već nigde ne izlazimo bez ove magične kreme. Od krema sa zaštitnim faktorom očekujemo da nas zaštite od opekotina pri sunčanju. Ipak, ove kreme treba staviti tokom cele godine.

Krema za sunčanje svoje korene vuče još odavno. Stari Egipat je mesto gde se ova krema prvi put pojavila. Tada se od pirinča i jasmina pravila smesa koja je štitila kožu od sunca. Prva krema za sunčanje u prodaju je puštena tridesetih godina prošlog veka. Kako je kozmetička industrija napredovala, napredovale su i kreme za sunčanje.

Zašto je krema za sunčanje važna

U poslednje vreme, kreme za sunčanje su izuzetno popularne. Skoro svako, od dermatologa do influensera, je barem jednom naglasio važnost ove kreme. Među ljudima koji su navikli da kreme kupuju samo leti može doći do nepoverenja. I do pitanja da li nam je ova krema zaista potrebna? I zašto je važna?

Skoro 80 procenata sunčevih zraka može da prođe kroz oblake. Čak i kada je tmuran i kišovit dan, ovi zraci doći će do naše kože. Krema za sunčanje preventivno štiti kožu. Zbog toga je važno da je koristimo tokom cele godine. Čak i u zimskim mesecima.

Ne samo da nas štite od sunčevih zraka, ove kreme smanjuju nastanak kožnih oboljenja. Svakodnevnim korišćenjem kreme za sunčanje smanjuje se rizik i podložnost oboljenjima. Tu je naravno i zaštita od bora i starenja kože. Poznato nam je da zategnuta koža izgleda bolje i daje svežiji izgled. Da bismo osigurali lepu kožu tokom života, neophodno je da što pre krenemo sa korišćenjem kreme za sunčanje. Ona će nam pomoći i da izjednačimo ten. Ove kreme čuvaju našu kožu od fleka izazvanih suncem i pomažu u tome da koža ostane glatka.

Zaštitni faktor i njegovo značenje

Sigurno ste se bar nekad zapitali šta znači broj zaštitnog faktora. Pa onda razmišljate koji nivo da kupite, da li će vam najmanji pomoći da brže pocrnite i druga slična pitanja. Ako niste znali šta ovaj zagonetni broj znači, otkrićemo vam mi. Zaštitni faktor znači koliko bi vam trebalo da izgorite na suncu dok koristite kremu za sunčanje. To znači da vam je uz zaštitni faktor 30 potrebno 30 puta duže da izgorite.

Kada birate zaštitni faktor, imajte na umu da je preporuka uzimati minimum 30. Kreme sa zaštitnim faktorom manjim od 30 neće imati jednako dejstvo. Ako se odlučite na kremu za sunčanje sa većim zaštitnim faktorom, budite obazrivi!

Nekada verujemo da će nas veći zaštitni faktor štititi duže i ostanemo na suncu više od planiranog. Nemojte da zaboravite da ponovo nanesete kremu za sunčanje. Obavezno potražite hladovinu ili nosite šešir na suncu. Ovo će vam pomoći da očuvate kožu.

Kako pravilno da koristite kremu za sunčanje

Da biste naučili (i stekli naviku) da pravilno koristite kremu za sunčanje potrebno je malo vremena. Bitno je da upamtite kada i kako se nanosi. Ako do sada niste imali naviku da je koristite, u početku vam može  biti zamorno. Ne brinite, jednom kad vam pređe u naviku, biće vam mnogo lakše. Bitno je i da odaberete proizvod koji vama najviše odgovara. Usudite se da pitate i potražite pomoć od onih koji kremu za sunčanje već koriste.

Krema za sunčanje treba da se stavlja svakodnevno. Treba je koristiti i onda kada samo idemo da nešto kupimo ili uradimo. Često se ove aktivnosti ne smatraju aktivnostima napolju, ali smo i tada izloženi suncu. Zbog toga bi bilo dobro da svakodnevno koristite zaštitne kreme. Bićete sigurni i mirni.

Idealno bi bilo da se krema za sunčanje ponovo namaže svakih par sati. Čak i češće, ako plivate ili se znojite pojačano. Najbolje je da kremu namažete pre nego što izađete napolje. Tako ćete osigurati pravilno nanošenje. Nanesite tanak sloj na lice i telo. Otprilike dve kašičice kreme za sunčanje.

Šta treba da namažete

Krema za sunčanje treba da se nanese i na lice i uši. Takođe, vodite računa i namažite i vrat i šake. Nemojte da zaboravite neki deo tela, verujući da to nije važno. Kada koristite kremu za sunčanje, važno je da namažete i usne. Možete da pronađete labelo sa zaštitnim faktorom i tako namažete i usne. Ljudi često zaborave ovaj deo, a vrlo je važan.

Ono što sigurno niste znali je da se i vaša odeća može da se računa kao zaštita od sunca. Nosite onu odeću koja štiti od sunca. Obratite pažnju na naočare, šešir ili kapu. Odeća vas i štiti i pomaže vam da ostavite utisak na plaži. Na primer, dobar kupaći kostim uz šešir i naočare sigurno će vam osigurati zaštitu i izgled kao sa modne piste.