Koliko para je potrebno izdvojiti za proslavu mature?

Koliko roditelje košta proslava mature?

Ako je najteži dan u životu maturanata polaganje prijemnog ispita za fakultet, u pokušaju da se upadne na budžet, roditelji ovih dana se “bore” sa svojim novčanikom kako bi izdvojili novac za matursko veče njihovih naslednika.

Za korak u svet odraslih iz kućnog budžeta bi, prema računici roditelja, trebalo izdvojiti od 20 do 30 hiljada dinara.

S obzirom na to da je za većinu niških roditelja to jedna mesečna zarada, nije ni čudo što mnogi pribegavaju kreditnim karticama kako bi na više mesečnih rata otplatili svečanu odeću i obuću i svečanu večeru za njihove maturante.

Prema rečima roditelja, nije tačno da maturant manje košta od maturantkinje, a o čemu svedoče i cene u radnjama odeće i obuće.

Niški srednjoškolci u proseku za proslavu maturske večeri u restoranu plaćaju do 2.000 dinara.

Direktori kažu da je u to uračinata večera i piće. U nekim školama ovaj iznos je i veći, što zavisi od dodatnih troškova proslave. U Gimnaziji “9.maj” učenici će proslavu platiti 3.950 dinara, ali na dve rate.

“Maturanti za večeru u restoranu plaćaju 1.950 dinara, ali na ovu sumu se dodaje i novac za muziku, 263 i za pozvane goste 447 dinara. Maturanti dobijaju u godišnjak sa slikama kao i CD sa proslave mature po ceni od 1.000 dinara”, kaže Nebojša Lekić, direktor ove niške gimnazije.

Kada je kupovina svečane odeće u pitanju, devojke najčešće pazare haljine koje koštaju od 5.000 dinara pa naviše. Kada se dodaju cipele ili sandale, torbica, nakit, šminka i frizura roditelji ženske dece ne mogu da prođu manje od 20 “crvenih”.

U ništa boljoj situaciji nisu ni roditelji muške dece. Samo sako i pantalone koštaju i do 20.000 dinara, a tu su još i košulja i kravata ili leptir mašna.

Neki su se odlučili i da posete krojača i sašiju svečanu odeću, a za šivenje, na primer, svečane haljine potreno je izdvojiti do 5.000 dinara.