Priča niškog pisca najbolja na Međunarodnom književnom konkursu

Stamen Milovanović; Foto: forumtomizza.com
Stamen Milovanović; Foto: forumtomizza.com

Poznati niški dramski i prozni pisac Stamen Milovanović dobio je prvu nagradu na Međunarodnom književnom konkursu za najbolju priču na temu azil, održanom u istarskom gradu Umag u Hrvatskoj.

Autor je nagradu dobio za priču „Imenjaci„.

Nagrada „Lapis Histriae“ mu je uručena u Umagu, nakon čega je bio gost Međunarodnog kulturološkog simpozijuma „Azil“ u Kopru u Sloveniji.

Na 13. Međunarodni književni konkurs ove godine pristiglo je 107 priča na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom i italijanskom jeziku.

Priče su su stizale iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Nizozemske i SAD-a.

Žiri književnog konkursa Lapis Histriae 2018. su činili pisci Laura Marchig, Marko Sosič i Tea Tulić, koji su odlučili da novčanu nagradu i artefakt kipara Ljube de Karine dobije Nišlija, Stamen Milovanović.

“U ratnoj situaciji, prilikom avionskog napada na neimenovani grad, starac i pas, koji zajedno žive u jednom soliteru, ostaju prepušteni sami sebi. Proterani od strane suseda koji starčevog psa, u kolektivnoj histeriji, gotovo pretvaraju u žrtveno janje, ova dva imenjaka, Najdena, napuštaju ratno sklonište i odlaze u park, do žbuna u kome je starac našao psa još dok je bio malo štene i udomio ga. U ovoj krajnjoj situaciji usamljenosti, oni obnavljaju svoje zajedništvo u potpunoj uzajamnosti, te starac intenzivno uči pseći, a pas ljudski jezik – i zajedno preobražavaju svet koji ih je odbacio u svoj dom. Stamen Milovanović napisao je priču izuzetne dramatičnosti, nadrealnih momenata, emotivnu, ironičnu, duhovitu, priču koja se izdiže iz istorijske aktualnosti i iznova postavlja univerzalna pitanja o domu, zajednici i jeziku”, navodi se u obrazloženju žirija.

U užem izboru za nagradu bile su još sledeće priče: „Protokol“ Igora Ivka (Berlin), „Babuška“ Marija Glavaša (Split), „Probudi me kad prođe“ Mire Morovića (Split), „Nepostojeći ljudi“ Tene Lončarević (Županja) i „Mrtvima krevet ne treba“ Bojana Krivokapića (Novi Sad).

Za knjigu Lapis Histriae 2018, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su i priče: „Ratni zločinci“ Vukašina Štrekera (New York), „Lilly“ Mirnesa Sokolovića (Sarajevo), „Preden je za svojim repom zaprla vrata“ Nežke Struc (Orehova vas), „Jednom, kad drugi put umreš“ Radmile Ercegovac (Novi Sad), „Kratki susret“ Anice Marcelić (Zaprešić), i „Inshallah“ Tiziane Marfisi (Osimo).

Stamen Milovanović (1940.) školovao se u Dubovu, Beogradu i Nišu. Radio je kao miner, vozač buldožera, precizni mehaničar, strojarski tehničar i nastavnik matematike, a osnove dramaturške umetnosti učio je s treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu. Živi u Nišu.

Milovanović se afirmisao kao dramski pisac. Prvi dramski tekst, „Kapi slobode“ objavio je u Splitu 1965. godine;

Iste godine izvedena je u njegovoj režiji u Trebinju.

Pisanju se vratio tek 1995. godine trilogijom drama: „Udovičko kolo“, „Sunovrat“ i „Đavolja varoš“.

Za dramu „Povratak“ dobio je prvu nagradu na konkursu Jugoslavenskog pozorišnog festivala u Užicu 1999. godine.

Nušićevu nagradu dobio je za dramu „Jednačenje po zvučnosti“ 2008. godine, a dva puta bio je u užem izboru za Sterijinu nagradu.

Drama „Skrkolije“ pobedila je 2011. godine na međunarodnom konkursu za dramski tekst u Laktašima, a 2012. godine izvedena je i na pozorišnom festivalu u Postojni.

Sve napisane drame objavljene su mu u ediciji „Savremena srpska drama“.

Milovanović je dobitnik niza nagrada za svoje kratke priče. Izdvajamo nagrade „Milutin Uskoković“ (treća za 2005. i prva za 2006.), nagradu Udruženja pisaca i književnih prevodilaca Pančeva za 2007. godinu, nagradu za kratku priču na međunarodnom konkursu u Crnoj Gori i nagradu časopisa „Dijaspora“ koji izlazi u Švedskoj.

Godine 2016. objavio je i roman „Ramonda serbica“.