Koliko dece još treba da izgubimo da bi uradili nešto, uveli Amber Alert? (VIDEO)

Amber Alert
Amber Alert

Osnivač fondacije “Tijana Jurić”, otac ubijene devojčice, Igor Jurić na svom tviter nalogu prokomentarisao je situaciju u vezi sa maturantom iz Niša Jovanom Veselinovićem koji je juče ujutru  pronađen mrtav u ulici Branka Krsmanovića.

Posle ovog ali i brojnih sličnih slučajeva sa istim a retko pozitivnim ishodom, postavlja se pitanje zbog čega je sistem “Amber Alert”, čiju je inicijativu za uvođenje pokrenuo upravo Jurić, često predmet diskreditacije u javnosti.

“Uspeli smo da pronađemo još jedno nestalo dete. Mrtvo. Da li ste svesni da nismo uradili ništa da predupredimo ovakve tragedije? Jedno veliko ništa! I pitam se, još koliko ćemo još naše dece izgubiti da uradimo bar nešto? Zakazali smo po ko zna koji put. Saučešće porodici” – napisao je Jurić na Tviteru.

Jurić se već izvesno vreme zalaže za uvođenje “Amber Alert” sistema, brzog obaveštavanja javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Ipak, kako je nedavno izjavio, ideja njegove fondacije u javnosti često je pokušavana da se obesmisli i diskredituje.

“U medijima se skoro svakodnevno pojavljuju određeni ljudi koji iz njima znanih (očigledno interesnih pobuda) javnosti serviraju laži o sistemu koji treba da zaživi u Srbiji, pokušavajući na taj način da umanje važnost postojanja jednog ovakvog sistema u pravno uređenoj državi.”, na pisao je na sajtu fondacije Igor Jurić.

Šta je Amber Alert?

Sistem Amber Alert je dobio naziv po nestaloj devojčici, čiji se trag izgubio na putu od kuće do škole.  Pronađena je mrtva, a ubica nije uhvaćen. Predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Odgovor Jurića kritičarima

“Čitav svet ovaj sistem prepoznaje upravo pod tim imenom, ali to ne znači da će se on i u Srbiji tako zvati. O tome smo govorili na radnoj grupi u MUP i Ministarstvu pravde. Ime neka bude odluka države, ali dok se to ne desi, nismo želeli dodatno da zbunjujemo ljude nekim novim imenom.”, navodi se na sajtu Jurića.

Dodaje se i da nikakava strana “firma” niti organizacija neće biti deo našeg sistema.

“Svaki sistem radi u svojim zemljama potpuno nezavisno, i upravo smo zbog toga dovodili predstavnike policija i organizacija koji učestvuju u sistemu iz drugih zemalja ( Belgija, Poljska, Grčka, Rumunija, Malta…) i nijedna zemlja osim međusobne saradnje na međunarodnom nivou nema pristup bilo kakvim podacima drugoj zemlji.”, navodi Jurić.

Dodaje se i da fondacija “Tijana Jurić”, nikada nije imala saradnju sa bilo kojom organizacijom iz SAD, koja ima bilo kakave veze sa vođenjem ovakvog sistema. Dodaje se i da softver ne dolazi iz Amerike.

“Mi smo razgovarali sa predstavnicima grčke organizacije „Homagelo“ koji su sofver svojoj zemlji obezbedili iz sredstava EU, i koji su naveli da bi ga mogli potpuno besplatno ustupiti i našoj zemlji, ali ako naša država smatra da može uraditi bolji sistem, mi ćemo se kao organizacija bez pogovora složiti sa tim.”, navodi Jurić.

Inače, prema rečima Roberta Huvera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu oko 95 odsto Amber Alert slučajeva reši se u roku od 72 sata.

Dostava hrane u Nišu