Ružić: Studentske poliklinike bi trebalo da ostanu u zdravstvenom sistemu

Studentske poliklinike
Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš- Foto: PrtSc

Studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Studentske poliklinike u sva četiri univerzitetska centra u Srbiji presaće da postoje ukoliko Vlada Srbije usvoji masterplan, odnosno Plan optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite.

Ovim povodom oglasio se i ministar Branko Ružić. „Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju. U suprotnom, efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja“, rekao je Ružić.

On je pozdravio smer u kojem ide rešavanje ovog pitanja. Naglasio je da je dobro što postoji dijalog sa studentima i što su studenti slobodni da se obrate po svim pitanjima koje smatraju značajnim.

Ružić je istakao da su institucije otvorene za razgovore i predloge koji će unaprediti uslove njihovog obrazovanja.

Masterplan, odnosno Plan optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite o kome se trenutno vodi javna rasprava podrazumeva gašenje studentskih poliklinika. Ovakvom rešenju protive se studentske organizacije. Protiv njega se izjasnila i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. Ona kaže da veruje da ipak neće doći do gašenja studentskih poliklinika jer bi to nanelo štetu studentima.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu