Razglednice sa Tupižnice: Pogled sa vrha visokog 1162 metra

razglednice sa tupižnice
Foto: PD "Preslap"

Razglednice sa Tupižnice šalje nam PD “Preslap”. Tokom jučerašnjeg dana na uspon se uputilo šezdesetak planinarki i planinara iz Niša, Leskovca, Jagodine, Despotovca, Negotina i Zaječara.

Razglednice sa Tupižnice svedoče o lepoti prirode. “Fantastična kompozicija detalja, koje je priroda stvorila i oslikala, vidici koji se ne zaboravljaju i čine da se još više zavoli planinarstvo”, opisuju ovu akciju iz “Preslapa”.

Šezdesetak planinarki i planinara iz nekoliko gradova uživalo je u svakom trenutku na Tupižnici. Akciju je vodički tim Planinarskog društva “Preslap” dobrano produžio, usporio, ne bi li svi izašli, bezbedno i bez napora, na najviši vrh Tupižnice, visok 1162 metra. Ovaj vrh ima nekoliko naziva, Ledenički vrh, i Glogovački vrh, i Bučjanski kamen, i Lasovački vrh.

Foto: PD “Preslap”

Tek, svojom lepotom, gracioznošću i planinarskim sadržajima, Tupižnica ne zapostaje za svojim prvim susedom, mitskim Rtnjem, niti za Starom planinom.

Tupižnica se i smestila između Rtnja i Stare planine, nenametljivo, stidljivo. Međutim, tako je samo dok se ne naprave prvi koraci u selu Bučje, na zapadnim padinama Tupižnice, ka njenom najvišem grebenu.

Foto: PD “Preslap”

“Sve će se izmeniti na Tupižnici. Hladno i maglovito jutro ubrzo postaje sunčan, prolećni dan. Kaljav i širok zemljani put, koji je odveo družinu iz atara Bučja, vodi paralelno sa grandioznim stenama Tupižnice, gde se i nalazi najviših vrh. Opet, i taj široki put, kada se približi stoletnoj listopadnoj tupižničkoj šumi, odjednom se pretvara u oštru, strmu, koziju stazu. Tu valja motriti na svaki korak i dobro čuvati snagu”, prenose planinari svoje utiske.

Nagrada za uzbudljiv i naporan prelazak šumske deonice ubrzo se dobija na vidikovcima, sa kojih se pruža možda i najlepši pogled na Rtanj.

Foto: PD “Preslap”

Završni uspon ka Ledeničkom vrhu odvija se po stenama, gde je neophodno i rukama se pridržavati. Uobičajeno, od Bučja do najvišeg vrha Tupižnice stiže se za dva i po do tri sata hoda i penjanja. Družina Planinarskog društva “Preslap”, ka vrhu se kretala čak četiri i po sata. Ispunjena su ovim bila dva cilja – siguran izlazak na vrh i divljenje u pogledu na sve četiri strane sveta. Trasa, kratka, ali jedna od najraznovrsnijih u Srbiji. Valja na Tupižnicu češće dolaziti. Planina Tupižnica je mala, ali jedna od najbogatijih po scenografiji i detaljima koje je ovde priroda stvorila.