Koje su to namirnice koje rasanjuju bolje od kafe?

Koje su to namirnice koje rasanjuju bolje od kafe?

Za brzo jutarnje rasanjivanje nije potrebna kafa. Mnogi tvrde da ne mogu bez nje  i da je to prva stvar koju rade kada ustanu.

Međutim, postoje i druge stvari koje su podjednako dobre, i mnogo zdravije od kafe.

 Ako želite da se ujutro osećate budnije i energičnije, ovo je top 7 namirnica i saveta:

  1. Voda: Svima je poznato da uvek treba popiti čašu vode na prazan želudac, a samim tim brže ćete se i razbuditi. Većina nas je ujutro blago dehidrirana pa će uzimanjem vode odmah nakon buđenja učiniti razliku. Ako nas uhvati usred radnog vremena pospanost, više će nam biti od koristiti da popijemo čašu vode nego šoljicu kafe.
  2. Jabukvo sirće: Podiže energiju, ali sa mešavinom vode i meda napitak daje energiju, bistri um i deluje dobro na celokupno zdravlje. Pomešajte 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 kašičicu meda u 2 decilitra vode. Mešajte dok se med ne rastopi. Napitak pijte hladan kada se želite rashladiti, ali ne preterujte.
  3. Limun: Znamo da vitamin c ekspresno razbuđuje. Za razbuđivanje dovoljno je da samo osetite miris bilo kog citrusa i vaš mozak će se istog momenta „osvežiti”. Limun je super-voće, te će i pomoći u otklanjanju stresa, tako da je to idealan izbor za užinu.
  4. Ovsena kaša: Ona je među najboljim obrocima koje možete pojesti rano ujutro. Sprema se kroz par jednostavnih koraka, i obezbediće vam energiju jer je bogata ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati u ovesnoj kaši sporo sagorevaju, zbog čega će vas držati budnim i punim energije celo jutro.
  5. Jabuka: Nudi ogromnu korist za ljudsko telo, a takođe i ostalo voće. Prednosti jabuke su neverovatne jer sadrži prirodni šećer, te nas može lakse razbuditi na prirodan način. Onog trenutka kada je jabuka u organizmu, probudiće vas i održati budnim. Jabuke sadrže ugljene hidrate koji su neophodni organizmu da bi bio i ostao u pokretu. Takođe su i odličan izvor vlakana.
  6. Energetska pića: Kada ljudi razmišljaju kako se lakše razbudi u toku dana, i kako imati veću koncentraciju oni koriste energetska pića. Energetska pića nisu najzdraviji izbor na tržištu, ali su dokazani izvor energije i lakšeg rasanjivanja.
  7. Fizička aktivnost: Jutarnji trening, poput trčanja , ne samo da će nas održavati zdravijim i u kondiciji, već je i dobar za razbuđivanje. Rastezanje je od velike pomoći, a takođe i odlazak u teretanu. Uvek se možete i razmrdati kod kuće. Kada ustanete i kada se pokrenete, pokrenete i protok krvi kroz čitav organizam. Nakon trčanja ili vežbanja, u vašem telu se sve pokrene, pa vam možda kafa i neće trebati jer ćete već biti budni.

Istina je da kafa pomaže ujutru, ali ako malo promenimo svoje navike koje se tiču spavanja, kofein nam neće biti potreban za razbuđivanje.

Kvalitetan san koji traje dovoljno ostavlja nas odmornim i svežim, a ako izostane, onda je potrebno “nešto” da dođemo sebi. Logično je da bi glasna muzika svakoga probudila.

Sve u svemu, muzika nas održava budnim da li zbog zvuka ili pesme koju smo pustili.