U KC NIŠ obeležen „Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara“

Foto: KC Niš
Foto: KC Niš

U KC NIŠ obeležen „Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara“

Za razliku od prethodnih godina, kada tradicionalno, na „Međunarodni dan medicisnkih sestara i tehničara“, Uprava Kliničkog centra Niš, zbog požrtvovanja, profesionalnosti u radu i obavljanju dužnosti, zaposlenima koji su te godine, izabrani „kao najbolji“, dodeljuje zahvalnice, ove godine, čiji je početak, obležila borba za život, na globalnom nivou, ovaj veoma važan dan za sve medicinare ove zdravstvene ustanove, obeležen je posve drugačije.

KC Niš
Foto: KC Niš

Umesto zahvalnica i povelja, svima koji rade u zdravstvu u čitavoj Srbiji, kako kažu, najveći znak zahvalnosti i pokazatelj, da gotovo desetonedeljna borba za život i zdravlje svakog pacijenta, nije bila uzaludna, jesu aplauzi, kojim su im građani, svake večeri u 20 časova, pružali podršku i iskazivali poštovanje za sve ono što čine u crvenim i zelenim Covid zonama, gde se neretko vodila brutalna bitka za svaki udah pacijenata.

S tim u vezi, a pre svega, kako bi podržali jedni druge, celokupno medicinsko osoblje, sestre, tehničari, pomoćno osoblje, a kojima su se pridružili i mnogi članovi Uprave niškog Kliničkog centra, gromoglasnim aplauzom ispred ulaza u novu zgradu Kliničkog centra Niš i puštanjem šarenih balona, poslali su, ističu, poruku svim svojim kolegama, ali i građanima naše zemlje: „Mi smo još uvek tu i borba nije završena, mi kao tim moramo da pobedimo, a vi svi da čuvate jedni druge, pa i nas“.

Kako je Niš, proglašen kao jedno od najjačih žarišta u Srbiji, te je od početka epidemije do danas, u niškom Kliničkom centru hospitalizovano i zbrinuto preko 2 200 pacijenata, onih kod kojih je bilo potvrđeno prisustvo virusa i onih kod kojih se sumnjalo na zaraženost, a da su trijažni timovi Klinike za infektivne bolesti KC Niš, sagledale preko 3 500 pacijenata iz čitavog regiona, prvi čovek ove ustanove, ističe da je ponosan na sve zaposlene koji su se sve vreme borili i učinili sve, da zdravstveni sistem juga i jugoistoka zemlje, „ostane na nogama“.

Foto: KC Niš
Foto: KC Niš

– Aplauzi koje smo danima, tokom večernjih sati mogli da čujemo, osmeh na njihovim licima, iako znaju da rat protiv nevidljivog neprijatelja i dalje traje, elan i želja svih njih da i sada, ali i u trenucima kada, gotovo da nismo imali gde da smestimo pacijente koji su dolazili iz svih zdrasvtvenih ustanova koje gravitiraju ka nama, to je znak da su svi ti ljudi zaslužili da ponosno nose svoje bele uniforme i da ponosno stoje uz sve svoje kolege, koje se već tri meseca bore sa korona virusom, kaže prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš. – Sve ove ljude ćemo, ne samo danas, na njihov „praznik“, već i nadalje, svi mi drugačije gledati, jer više ništa neće biti isto, a država i mi kao rukovodstvo smo već i tek ćemo pokazati da znamo da cenimo sve one, koji su bili „u prvim redovima“, dodao je Radovanović, koji je izrazio i veliku zahvalnost svim državnim i nadležnim organima na svoj pomoći, koju su sve vreme pružali Kliničkom centru Niš.

Svakako su, sve vreme, osim čitave Uprave KC Niš, kraj svojih ljudi, bile sve glavne i odgovorne sestre, mnoge od njih su bili i koordinatori Covid objekata u sklopu KC Niš, sanitarni tehničari, koji su obavili ogroman posao sa epidemiolozima, što se tiče prevencije, ne bi li sem zaposlenih, pre svega, ostali zdravi i mnogi drugi.

Svi oni, ovu borbu, doživeli su na svoj način. Ističu da se raduju, što svi zajedno obeležavaju „Međunarodni dan“, ali da su ove godine, prisutna i strepnja i oprez i strah.

– Mi se brinemo, patimo, volimo, borimo se, iščekujemo, nadamo se….Trčimo ispred smrti, večito podignutih štitova i osluškujemo svaki treptaj, svaki otkucaj srca, svaki jauk, svaki poziv. Možda zvuči kao kliše, ali svi koji se bavimo ovim poslom i koji volimo ovaj posao, strahujemo da će nas smrt prestići i lukavo odneti život nad kojim strepimo, za koji se borimo, veli Gordana Dragošev, glavna sestra KC Niš. – Hrabrili smo se među sobom i pokretali jedni druge. Svako na svoj način. Mene lično je, hrabrila rečenica “Sve će ovo jednoga dana biti juče”, a kojom sam ohrabrivala i druge i nadam se da sam uspevala u tome, dodaje ona.

Foto: KC Niš
Foto: KC Niš

Jedna od prvih kota, kako bi se to u vojnom žargonu reklo, bila je Klinika za infektivne bolesti, gde su bili hospitalizovani prvi zaraženi pacijenti.

– Kažu bili smo hrabri,bili smo heroji…Bili smo ono, što stvarno jesmo, bili tu za svaku reč nade, za veru u ozdravljenje, borili se za svaki život. Bili smo tu i kad je bilo najteže i kad nije bilo nade i radovali se svakom odlasku kući i nedelja za nedeljom, govorili, još samo ova i proći će, još samo ova…Kažu suze su za slabiće , ja kažem, suze su za hrabre, sa ispisanim imenima na skafanderima. I dalje smo tu, ono što stvarno jesmo, emotivno poručuje glavna sestra Klinike za infektivne bolesti KC Niš.

Foto: KC Niš
Foto: KC Niš
Dostava hrane u Nišu