Klinika za kardiohirurgiju u Nišu – prva u Srbiji primenila metodu koja spašava i crvena krvna zrnca i trombocite

Foto - Facebook profil dr Dragana Milića

Od prošle nedelje, Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, krenula je sa primenom nove -kako je još opisuju- čudesne metode kojom tokom operacije spašavaju ne samo crvena krvna zrnca (eritrocite) već i pločice (trombocite).

Po saznanjima niških lekara, ova metoda se koristi samo u 5 zemalja Evrope. U Srbiji je ovo prva primena u kardiohirurgiji.

“Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. Kako su kardiohirske operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri čemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK mašine, krvarenja su jako izražena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprečilo krvarenje.” – objašnjava prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

Sa ovom novom metodom, ti trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obradjuju u mašini i vraćaju pacijentu. To praktično znači da se čak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku. Nema mogućnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcija, dodaje Milić.

Na ovaj način omogućava se bolesniku brži i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija.

Milić je istakao da je ponosan na celokupnu ekipu u operacionoj sali koju je predvodio doc dr Milan Lazarević, ass dr Vladimir Stojiljković kao i perfuzer Radovan Dramićanin koji su još jednom -kako kaže- pokazali stručnost, karakter i sposobnost da stalno pomeraju granice medicine…