KC Niš: Uskoro bez liste čekanja za zračnu terapiju

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović najavio je da će ta ustanova uskoro početi da koristi novi, četvrti najsavremeniji linearni akcelerator i CT stimulator, što će omogućiti ukidanje liste čekanja za zračnu terapiju.

“Sa nekadašnjeg broja od 850 pacijenata koji su čekali na zračenje, spustili smo listu čekanja na oko tri stotine ljudi sa tri aparata koji su u funkciji, dok ćemo sa ovim četvrtim biti u mogućnosti da sve pacijente zbrinemo odmah”, rekao je prof. dr Radovanović prilikom posete delegacije Svetske banke i predstavnika Ministarstva zdravlja niškom Kliničkom centru.

Zračna terapija u Nišu obezbeđuje svake godine za 1.500 do 1.800 novih pacijenata

Savremeni zračni aparati kupljeni su u okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” koji finansira Svetska banka.

Uskoro bez liste čekanja za zračnu terapiju
Uskoro bez liste čekanja za zračnu terapiju

“Svetska banka, koja je sa 2,7 miliona evra, osim kupovine novih aparata za KC Niš, finansirala i prateće građevinske radove i skladištenje dva dotrajala aparata, omogućila je i edukaciju osoblja svih profila na Odeljenju za radioterapiju za korišćenje nove savremene opreme”, rekao je direktor KC Niš.

U okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ obezbeđena je nabavka šest novih linearnih akcelaratora i tri CT simulatora sa pratećom opremom i potrebnim građevinskim radovima za zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac i Zdravstveni centar Kladovo.

Klinički centar u Nišu posetila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, dr Vladimira Đukića i pomoćnika ministra zdravlja Danijele Urošević

“Zaista sam zadovoljna kako je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Upravom Kliničkog centra u Nišu sprovela sve ovo, radujem se što će aparat u dogledno vreme biti u funkciji i pomoći pacijentima koji se ovde leče”, navela je Linda Van Gelder.

Global Digital Clinik